پمپ آب چاهی
پمپ آب چاهی ؛اگر در خارج از شهر زندگی می کنید و یا زمین کشاورزی یا زراعتی بیرون از شهر داشته باشید، به احتمال زیاد از یک سیستم الکترومکانیکی مخصوص برای تهیه آب از چاه دارید. پمپ چاه که آب را از منابع زیرزمینی استخراج می کند، در واقع مهم ترین فاکتور این سیستم الکترومکانیکی است.
انواع پمپ آب چاهی
یک سیستم آب چاهی معمولی، آب را از چاه به بالا می آورد و در منبع آب در سطح زمین ذخیره می کند. بیشتر این پمپ ها الکتریکی هستند و برای بالا آوردن آب از لوله های مکشی استفاده می کنند. پمپ آب چاهی در دو مدل پمپ آب جتی و پمپ آب شناوری وجود دارند.
1.پمپ جتی
پمپ جتی تشکیل شده از دو قسمت پمپ برای به حرکت در آوردن آب و موتور برای غوطه ور کردن پمپ می باشد. این پمپ ها معمولا همراه با منبع ذخیره آب همراه اند که آب را به طور مساوی در خانه و یا مزرعه تقسیم می کند.
- این پمپ ها قبل از شروع به کار باید با آب پر شوند.
- بالای چاه نصب می شوند و آب را با مکش به سطح زمین می آورند.
- توسط پروانه یا پمپ سانتریفیوژ، فشار تولید می کند.
- پروانه آب را به سمت اوریفیس نصب شده در محفظه پمپ دقیقا رو به روی پروانه به حرکت در می آورد (که به عنوان آب رانشی شناخته می شود)، در واقع سرعت آب را افزایش می دهد.
- زمانی که آب پمپ جتی را ترک می کند، مکنده آب را از چاه می مکد و با آب رانشی مخلوط می شود و در نتیجه باعق افزایش فشار بیشتری می شود.
- یک شیر یکطرفه نیز نصب می شود تا آب به جهت مخالف باز نگردد.
2.پمپ شناوری
یک پمپ آب چاهی شناوری علاوه بر داشتن پمپ و موتور، شامل یک شیر کنترلی داخلی نیز می باشد. این پمپ ممکن است مخزن فشار نداشته باشد.
- تا زمانی که به صورت کامل در آب غوطه ور نباشد کار نخواهد کرد.
- این پمپ ها به شکل استوانه ای می باشد، که نیمه پایینی آن موتور پمپ قرار گرفته است و به واحد قدرت در بالای زمین وصل است.
- موتور یک سری از پروانه ها به حرکت در می آورد و باعث می شود آب به بالا (سطح زمین) آورده شود.
- زمانی که سوئیچ فشار روشن می شود، پروانه ها می چرخند و آب را به سمت بالا به سمت منبع ذخیره در سطح زمین هدایت می کند.
- یک آداپتور دسترسی به لوله کشی چاه را از طریق جداره چاه تنظیم می کند و آب را وارد سیستم لوله کشی ساختمان می کند.
نحوه عملکرد پمپ آب چاهی
پمپ های آب چاهی با توجه به نیاز انواع مختلفی دارند، اگرچه انتخاب آن ها بستگی به عمق آب در چاه و هم چنین قطر چاه بستگی دارد.
پمپ های جتی آب را میکشند، در حالی که پمپ آب شناوری با هل دادن آب به سمت بالا عمل می کند. از آن جایی که هل دادن آب نیاز به انرژی کمتری دارد، پمپ های شناوری معمولا در چاه های عمیق تر کارایی بیشتری دارند. در نتیجه انتخاب پمپ آب چاهی بستگی به عمق آب در چاه نیز دارد.
چاه آب شما کم عمق است یا عمیق؟
اولین ملاحظه ای که برای انتخاب پمپ آب چاهی باید داشته باشید، این است که چاه شما عمیق است یا کم عمق؟ در واقع باید ببینید که آب برای باالا آمدن چه مسافتی را طی می کند. اگر شما در منطقه ای هستید که منبع آب نزدیک به سطح داشته باشید، آب منزل و زمین کشاورزی را خیلی راحت تر می توان تامین کرد. چراکه در چاه های عمیق نیاز به ملاحظات بیشتری خواهد بود.
ملاحظات عمق، بسته به جایی که پمپ نصب شده است:
- اگر عمق کمتر از 25 فوت (حدود 8 متر) است، از پمپ چاهی جتی کم عمق استفاده کنید.
- اگر عمق کمتر از 25 تا 110 فوت (حدود 8 تا 30 متر) است، از پمپ چاهی جتی عمیق استفاده کنید.
- اگر عمق کمتر از 25 تا 400 (حدود 8 تا 120 متر) فوت است، از پمپ شناوری 4 اینچ استفاده کنید.
برای اطلاع از چاه ، گزارش چاه خود را بررسی کتید. اگر چنین گزارشی از چاه خود ندارید، به راختی میتوانید عمق چاه را استفاده از یک سیم ماهیگیری تخمین بزنید. سیم را در چاه بفرستید و زمانی که احساس کردید سری آن روی آب شناور است، اندازه ی آن یاد داشت کنید.
پمپ آب چاهی جتی برای تک لوله چاه کم عمق
پمپ های جتی رایج ترین پمپ ها برای چاه های کم عمق می باشد. این پمپ های در بالای چاه نصب می شوند و از طریق لوله ی ورودی آب را با مکش بالا می آورد. برداشت و بالا آوردن آب بستگی به وزن هوای بالای آن دارد. هرچند که این پمپ ها برای ارتفاع چاه تا 8 متر مناسب می باشد و وزن هوا تاثیر چندانی در آن ندارد.
پمپ های جتی با استفاده از پروانه و یا پمپ سانتریفیوژ، فشار ایجاد می کنند. پروانه، آب را به سمت اوریفیس روبه رویش به حرکت در می آورد. در واقع باعث سرعت جریان آب می گردد. این جریان با جریان آب بعدی همراه می شود و با فشار آب مناسبی وارد خانه و یا وارد لوله ها می شود.
روند کاری این پمپ ها به این صورت است که باید با قبل از شروع به کار کردن با آب پر شود. هم چنین در ساختار این پمپ ها از شیر یکطرفه استفاده شده است تا آب خلاف جهت جریان باز نگردد. هم چنین هزینه نگهداری از این پمپ ها به مراتب پایین تر از سایر پمپ های چاهی می باشد.
پمپ آب چاهی جتی دو لوله برای چاه عمیق
این پمپ همانند پمپ قبلی در بالای چاه و در سطح زمین نصب می شود و باید آب بندی شوند اما با استفاده از دو لوله، آب را به بالا می آورد. یک لوله برای بالا اوردن آب از چاه و دیگری برای هل دادن آن به سمت بالا استفاده می شود. این پمپ ها برای چاه های عمیق تا عمق 30 متر طراحی شده اند و نیاز به یک شیر سوپاپی (foot valve) دارند تا لوله را پر کند. هم چنین برخی از مدل های این پمپ ممکن است شامل یک لوله خمشی باشد تا اطمینان حاصل شود چاه هزگز خشک نمی شود.
در صورت جدا شدن جت از محفظه پروانه ها و قرار گرفتن زیر آب، این پمپ ها می توانند آب را از ارتفاع بیشتر از 8 متر به بالا بیاورند. پروانه آب را له محفظه جتی منتقل می کند در حالی که جت آب را به پمپ منتقل می کند. ان پمپ های جتی دو لوله از مکش جت برای آوردن آب به سیستم و با فشار تولید شده توسط پروانه، آب را از چاه بالا می آورد و در دسترس شما قرار می دهد.
پمپ آب چاهی شناوری برای چاه های خیلی عمیق
پمپ آب چاهی شناور از فشار تانک برای بالا آوردن آب توسط یک لوله در چاه به منزل و یا زمین کشاورزی، استفاده می کند. این پمپ ها می توانند آب را تا عمق 120 متری استخراج کنند، اما این پمپ ها باید برای تعمیر از چاه بیرون آورده شود. پمپ های دو سیم دارای کنترل داخلی هستند در حالی که پمپ های سه سیم به یک جعبه کنترل جداگانه نیاز دارند.
اگرچه پمپ های جتی برای برای چندین متر عمق کارآمد هستند اما این پمپ های شناوری برای اعماق بیشتر موثرند. با حرکت پمپ به پایین چاه، پمپ دیگر آب را بلند نمی کند، بلکه آن را به سمت بالا هل می دهد. با این وجود این پمپ فقط در حالتی کار می کند که به صورت کامل در آب غوطه ور باشد.
پمپ غوطه وری و یا پمپ شناوری به شکل استوانه ای می باشند که نیمه پایینی آن از یک موتور آب بندی شده تشکیل شده و به منیع تغذیه ای در سطح زمین متصل است. موتور یک سری از پروانه ها را به حرکت در می آورد که باعث بالا آوردن آب در لوله ها می گردد. هنگامی که سوئیچ فشار روشن است، پروانه ها می چرخند که آب را به داخل پمپ میکشد. سپس آب به درون بدنه پمپ و سپس به درون مخزن ذخیره سازی در سطح رانده می شود. یک آداپتور که به سیستم لوله کشی متصل است و دسترسی به لوله کشی چاه از طریق جداره چاه را تنظیم می کند و آب پمپ را وارد سیستم لوله کشی خانه می کند.
برخلاف پمپ های آب سطحی که به دلیل چالش بیرون کشیدن آب از چاه، سرعت بالاتری از مشکلات مکانیکی را تجربه می کنند، پمپ های غوطه وری معمولا با مشکلات کمتری مواجه هستند. از آنجایی که این پمپ ها، در زیر آب قرار دارند، آن ها هرگز کیفیت اولیه خود را از دست نمی دهند، مشکلی که سایر پمپ ها با آن مواجه هستند.
کاویتاسیون و یا وارد شدن هوا و گاز به داخل قسمت های مکانیکی رخ می دهد، معمولا برای این پمپ ها مشکلی ایجاد نمی کند چراکه این پمپ ها همواره در اعماق آب قرار می گیرند، همواره به آب دسترسی خواهند داشت. اگرچه میزان آب که پمپ های جتی می تواند کارایی بیشتری داشته باشد، در یک سری موارد پمپ های شناوری مزیت های بیشتری دارد. این پمپ های به قابل اعتماد بودنشان معروف هستند که اغلب به مدت 25 سال قبل از نیاز به سرویس، بهینه عمل می کنند. هم چنین نگهداری و تعمیر این پمپ ها هزینه کمتری دارد.
چه سایز پمپ آب چاهی برای شما مناسب خواهد بود؟
پمپ آب چاهی خود را باید بسته میزان آب مصرفی خود در منزل و یا زمین کشاورزی انتخاب نمایید. پمپ ها بر اساس GPM (گالن بر دقیقه) طبقه بندی می شوند. یک خانه معمولا با 3 یا 4 اتاق خواب نیاز به 8 الی 12 GPM دارد. هنگام تعیین مصرف نیازی آب خود، برای هر دستگاه آب خود یک GPM اضافه کنید. این وسایل می تواند ماشین لباس شویی، ماشین ظرفشویی، یخچال، شیر آب و یا دوش در فضای باز می شود.
برای انتخاب پمپ مناسب برای خانه اتان دقت کنید که پمپ با توان کافی را انتخاب کنید، چرا که توان بیشتر باعث اتلاف انرژی و کاهش کارایی خواهد شد. هم چنین هنگام تعویض پمپ، پمپی را با همان قدرت و همان اسب بخار جایگزین کنید. اما اگر تجهیزاتی را به منزل اضافه کرده اید و آب مصرف می کنند دارید شاید نیاز به قدرت بالاتری باشد. هم چنین در صورتی که مسافت انتقالی آب بیشتر باشد، توان بیشتری مورد نیاز است. شما در این باره می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید تا شما را راهنمایی کنند.
در صورت تعویض پمپ، می توانید اطلاعات مورد نظر پمپ را روی پلاک مشخصات آن بخوانید تا متوجه قدرت آن شوید. توجه داشته باشید که پمپ های شناوری ممکن است به دو یا سه سیم نیاز داشته باشند، بنابرای باید تعیین کنید که به چند سیم برای تعویض نیاز دارید.