چه کارآفرین و مالک یک کارگاه صنعتی باشید، چه پزشک و مدیر یک کلینیک تخصصی قطعا در موقعیت هایی گرفتار شده اید که به دلیل قطعی برق و عدم دسترسی به یک منبع تولید انرژی از ادامه کار بازمانده اید و یا حتی احتمالا به همین دلیل مجبور به پرداخت و جبران خساراتی نیز شده اید. امروزه وجود انواع موتور برق به دلیل کاربرد حیاتی خود در تامین انرژی در مواقع اضطراری  حتی در خانه ها نیز ضرورت دارد. اما به عنوان مصرف کننده شاید برای این پرسش برای شما نیز مطرح شده باشد که تفاوت موتور برق دیزلی با بنزینی چیست؟ در واقع این دسته بندی، مهمترین و اصلی ترین تقسیم بندی درانواع موتور برق ها محسوب می شود چرا که اساسا در این طبقه بندی سوخت مصرفی موتور برق ها و به طور کلی مزایا و معایب انحصاری آنها مورد بحث قرار می گیرد.

معمولا انتخاب میان موتور برق دیزلی و موتور برق بنزینی از دغدغه های همه خریداران این دستگاه است. در واقع آنچه هریک از این دو نوع ژنراتور را ایده آل می سازد، کارکرد مورد نیاز مشتری است. در حالی که موتور برق های دیزلی به دلیل نیاز به سوخت گازوئیل به عنوان دستگاه های با آلایندگی بالا و بدبو تصور می شدند امروزه با پیشرفت تکنولوژی ساخت و تنوع طراحی به دستگاهی ایده آل تبدیل شده اند.

در این نوشتار سعی داریم با بررسی نقاط تفاوت موتور برق دیزلی با بنزینی و مقایسه عملکرد و راندمان و دیگر ابعاد فنی این دو تجهیز، مسیر انتخاب شما در خرید این دستگاه را هموار کنیم. هریک از انواع موتور برق دیزلی و موتور برق بنزینی نقاط ضعف و قدرت و مزایا و معایبی دارند که در ابعاد زیر آنها را بررسی می کنیم:

  1. موتور برق دیزلی از نظر نوع سوخت مقرون به صرفه تر است.
  2. عمر کارکرد موتور برق دیزلی طولانی تر است.
  3. موتور برق بنزینی آلودگی صوتی کمتری در محیط ایجاد می کند.
  4. امنیت کارکرد موتور برق دیزلی بالاتر است.
  5. راندمان کار موتور برق دیزلی بیشتر است.
  6. تفاوت نوع سیستم خنک کننده باعث تفاوت قیمت این دو نوع موتور برق می شود.
  7. وزن موتور برق دیزلی سنگین تر است.
  8. تنوع مدل های موتور برق بنزینی بیشتر است.
1. موتور برق دیزلی از نظر نوع سوخت مقرون به صرفه تر است: 

عمده ترین تفاوت ژنراتور برق دیزلی با بنزینی در نوع سوخت مصرفی این دو دستگاه است. همانطور که می دانید در مقایسه هزینه ها، قیمت بنزین همیشه نسبت به گازوییل گران تر است و بنزین سوخت گرانی محسوب می شود. همچنین در مقایسه موضوع مصرف سوخت، اگر چه در سالهای اخیر تولید کنندگان به ارتقای تکنولوژی ساخت و ایجاد تغییراتی در موتور برق های بنزینی  میزان مصرف سوخت در این دستگاه ها را کاهش داده اند اما همچنان میزان مصرف سوخت در موتور برق های بنزینی بالاتر از موتور برق های دیزلی است. بنابراین مصرف پایین و قیمت مقرون به صرفه در موتور برق های دیزلی از نقاط قوت این دستگاه ها نسبت به موتور برق های بنزینی به شمار می آید.

2. عمر کارکرد موتور برق دیزلی طولانی تر است:

به طور کلی طول عمر و دوام کارکرد انواع موتور برق دیزلی بالاتر از موتور برق های بنزینی است که به دو دلیل این امر ثابت می شود.

نخست اینکه غالبا موتور برق های بنزینی در تولید توان مشخصی از برق باید فشار زیادی را تحمل کنند و این درحالی است که ژنراتورهای دیزلی به دلیل قدرت بیشتر خود می توانند با تحمل فشار کمتر ، توان بیشتری را تولید کنند و استهلاک کمتری در اجزا و قطعات خود داشته باشند. طبیعتا هرچقدر استهلاک دستگاه کمتر باشد، عمر دستگاه طولانی تر بوده و تعمیرات و نگهداری از آن دستگاه برای کاربران  کم هزینه تر و آسان تر خواهد بود.

دومین علت عمر طولانی دستگاه های دیزلی به این دلیل است که سوخت گازوئیل ماهیت روان کنندگی دارد که نیاز دستگاه به روان کننده هایی مانند روغن موتور را به شدت کاهش می دهد. این درحالی است که موتور برق های بنزینی قطعا به روان کننده هایی مانند روغن موتور دو زمانه دارند. نکته قابل ذکر این است که کاربرد این روغن ها به مرور زمان خود به بخش انتقال سوخت موتور برق های بنزینی صدمه وارد کرده و نیاز به چکاپ و تعمیرات را در این دستگاه ها پررنگ می کند.

موتور برق 5.5 کیلو وات هیوندای مدل HG6553

موتور برق دیزلی 5.5 کیلو وات هیوندای مدل HG6553

3. موتور برق بنزینی آلودگی صوتی کمتری در محیط ایجاد می کند:

بطور کلی کارکرد موتور برق ها با سروصدا و آلودگی صوتی همراه است و حتی موتور برق های به اصطلاح بی صدا هم تا حدودی صدا تولید می‌کنند اما میزان آلودگی صدای آنها نسبت به دیگر موتور برق ها کمتر است. عموما ژنراتورهای دیزلی به دلیل نوع عملیات احتراق سوخت صدای بیشتری در حین کار تولید می کنند و به همین دلیل برای کاربرد در مکانهایی مانند خانه های مسکونی که حفظ آرامش محیط با ایجاد صدای کمتر حائز اهمیت است استفاده از موتور برق های بنزینی توصیه می شود.

4. امنیت کارکرد موتور برق دیزلی بالاتر است: 

طبعا استفاده از سوخت در سیستم هایی نظیر موتور برق ها که با عملیات احتراق راه اندازی می‌شوند و محصول نهائی آن ها برق است به خودی خود خطرات و ریسکهای فراوانی دارد. در مقایسه تفاوت موتور برق ها از لحاظ سوخت مصرفی می توان گفت سوخت گازوئیل به دلیل نقطه اشتغال بالاتر اصولا ایمنی بیشتری نسبت به سوخت بنزین دارد. بنابراین کاربرد موتور برق های دیزلی در حین انجام کار به طور آشکاری از امنیت بالاتری نسبت به موتور برق های بنزینی برخوردارند.

5. راندمان کار موتور برق دیزلی بیشتر است: 

اصولا ژنراتورهای دیزلی نسبت به موتور برق های بنزینی از طراحی ساده تری برخوردارند و بنابراین اجزای سازنده آنها نیز ساده تر است و به همین دلیل استهلاک کمتری دارند که باعث می شود این دستگاه ها در کارکرد های طولانی نیاز به تعمیرات و نگهداری کمتری داشته باشند. به این ترتیب می توان به قدرت گفت  راندمان کاری و قابلیت اطمینان این دستگاه ها را نسبت به موتور برق های بنزینی بالاتر برده است.

موتور برق بنزینی 6.5 کیلووات لانسین مدل LC8000DASموتور برق بنزینی 6.5 کیلووات لانسین مدل LC8000DAS

6. تفاوت نوع سیستم خنک کننده باعث تفاوت قیمت این دو نوع موتور برق می شود: 

سوختن بنزین یا گازوئیل موجب آزاد شدن انرژی حرارتی در موتوربرق شده و دمای بالا موجب استهلاک قطعات می‌شود. بنابراین در موتور برق از سیستم هواخنک یا آب‌ خنک برای کاهش دما در دستگاه استفاده می‌شود. تفاوت موتور برق بنزینی و دیزلی در سیستم هوا خنک است، که موجب تفاوت قیمت دستگاه می‌شود. معمولا بسته به توان انرژی مورد نیاز سیستم خنک‌کاری متفاوتی انتخاب می‌شود. در موتور برق‌های بنزینی معمولا از هوا خنک استفاده می‌شود، اما در موتوربرق دیزلی سیستم خنک‌کاری آب‌ خنک است که قیمت دستگاه را بالا می‌برد.

7. وزن موتور برق دیزلی سنگین تر است:

از دیگر پارامترهایی که در بررسی تفاوت موتور برق دیزلی با بنزینی مطرح است موضوع وزن دستگاه است. از نظر فنی موتور برق های دیزلی به دلیل نوع عملیات احتراق سوخت خود که نوعی انفجار و لرزش های ناشی از آن را ایجاد می کند که با تقویت شاسی برطرف می شود. بنابراین با توجه به عملکرد و طراحی ساختار موتور برق های دیزلی ، می توان گفت وزن سنگین بخشی از ویژگی های این نوع دستگاه است. در مقابل ژنراتورهای بنزینی معمولا وزن پایین تری دارند به دلیل داشتن وزن سبک خود اکثرا قابل حمل می باشند و به همین دلیل به موتور برق های پرتابل معروفند. بنابراین در صورتی که به عنوان خریدار این تجهیز، وزن دستگاه و حمل و نقل آسان آن از فاکتورهای اصلی به شمار می رود موتور برق بنزینی گزینه ی بهتری برای شماست.

8. تنوع مدل های موتور برق بنزینی بیشتر است: 

با وجودی که در سالهای اخیر راندمان کاربران بسیاری به دلیل کم مصرف و کم هزینه بودن و همچنین راندمان بالای ژنراتورهای دیزلی به این دستگاه روی آورده اند اما همچنان تنوع محصولات بنزینی با مدل های ویژه مسافرتی، کم صدا ، کوچک و اقتصادی و ... بالاتر از دستگاه های گازوئیلی است. به این ترتیب می توان گفت انواع موتوربرق بنزینی با طراحی ساخت متنوع و انواع مدلهای مختلف خود به همراه قیمت خرید اقتصادی تر نسبت به موتوربرق های دیزلی توانسته است سهم ویژه ای از بازار موتوربرق را از آن خود کند.

سوالات متداول 

هزینه تعمیرات و نگهداری موتور برق دیزلی بالاتر است یا موتور برق بنزینی؟

به طور کلی هزینه های نگهداری موتوربرق دیزلی به دلیل ساختار ساده تر نسبت به موتور برق بنزینی و همچنین ماهیت سوخت گازوئیل و عدم نیاز به روان کننده از استهلاک کمتری برخوردار است که هزینه های تعمیرات و نگهداری آن را کاهش می دهد.

موتور برق های دیزلی و بنزینی هر کدام بیشتر در چه مصارفی کاربرد دارند؟

از موتور برق های دیزلی بیشتر در پروژه های صنعتی و بزرگ، یعنی جایی که نیاز به تامین برق در مقیاس بزرگ باشد، استفاده می شود. موتور برق های بنزینی نیز در بیشتر در مصارف غیر صنعتی و مکان هایی که نیاز به کار موتور در حجم کم می باشد، مورد استفاده قرار می گیرند.

کدام یک از انواع موتور برق دیزلی یا بنزینی امنیت کاری بالاتری دارند؟

به دلیل ماهیت سوخت و نقطه اشتعال بالا، موتور برق های دیزلی امنیت بالاتری نسبت به موتوربرق های بنزینی دارند.

چرا موتور برق های بنزینی راحت تر استارت می خورند؟

به دلیل ضریب تراکم کمتر و همچنین وجود شمع در موتور برق های بنزینی، این دستگاه نسبت به انواع دیزلی خود  راحت تر استارت می خورد و پروسه راه ندازی و روشن شدن آن سریع تر طی می شود.

کارکرد کدام نوع از موتور برق های دیزلی و بنزینی آلودگی هوای بیشتری ایجاد می کند؟

ژنراتورهای دیزلی به دلیل ماهیت سوخت خود و احتراقی که در حین روشن شدن دستگاه ایجاد می کنند آلایندگی بیشتری تولید کرده و در حین کارکرد سر و صدای بیشتری دارند.

در این نوشتار سعی شد تفاوت موتور برق دیزلی و بنزینی براساس عملکرد و کارائی مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که قصد خرید هریک  این دو نوع دستگاه را دارید جهت بررسی مشخصات و استعلام قیمت و همچنین برای مشاوره فنی بیشتر از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما در گروه صنعتی ناین در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *