فلوسوئیچ – انواع فلوسوئیچ
فلوسوئیچ یک سوئیچ مکانیکی است که دبی سیال یا هوا را از طریق شیر داخلی خود سنس می کند و در پاسخ به جریان یا جریان نداشتن سیالاتی مانند آب و هوا، فرمان خاموش و روشن کردن سیستم را صادر می کند. فلوسوئیچ با نام های دیگری مانند سنسور یا نشانگر جریان نیز شناخته می شود و در واقع عملکرد اصلی آنها کنترل میزان جریان سیال و یا نظارت دائمی بر آن می باشد. فلوسوئیچ قطعه ای الکترونیکی خاص با طراحی بسیار ساده و کوچک می باشد. اما با وجود سادگی، نقش مهمی در طیف گسترده ای از عملیات های مختلف ایفا می کند که با هدف محافظت از پمپ و یا زمانی که نظارت بر سیال عبوری اعم از هوا، گاز و یا مایع در یک لوله به خصوص نیاز است، به کار برده می شود.
جهت کمک به عملکرد بهتر فلوسوئیچ ها ممکن است این قطعه به همراه آژیر یا زنگ خطر و یا هرگونه آلارم در سیستم به کار برده شود. فلوسوئیچ ها ممکن است یک نوع سیستم خاص باشند. برای مثال در خط لوله آب به ویژه جهت نشان دادن این که سیال در لوله وجود دارد یا خیر، به فلوسوئیچ نیاز است.
سرتیتر مطالب :
تفاوت بین فلو سوئیچ، پرشر سوئیچ و ست کنترل در چیست؟
هر سه سیستم قطعه فوق از تجهیزات کنترل عملکرد پمپ آب به شمار می روند، اما نحوه عملکرد این سه قطعه در سیستم با یکدیگر متفاوت است. در ادامه این مقاله به بررسی تفاوت های عملکرد فلوسوئیچ، پرشرسوئیچ و ست کنترل می پردازیم :
فلوسوئیچ : درسیستم کنترل پمپ با فلوسوئیچ ، این قطعه به محض سنس کردن جریان در لوله فرمان روشن یا خاموش شدن را به پمپ صادر می کند. به بیان ساده تر به محض باز شدن شیر آب یا سیال و حس جریان، فلوسوئیچ پمپ را روشن کرده و به محض بسته شدن، پمپ را خاموش میکند.
پرشر سوئیچ : پرشرسوئیچ که در بازار به اتومات پمپ آب هم مشهور است، از نظر سیستم کاری مانند فلوسوییچ است. با این تفاوت که پرشر سوئیچ ، براساس حداقل و حداکثر میزان فشار ورودی، عملکرد قطع و وصل را در سیستم دارند. پرشرسوئیچ ها در سیستم پمپاژ به منظور پیشگیری از روشن و خاموش شدنهای متوالی و بروز آسیبهای وارده به سیستم ناشی از این عمل، نیاز به وجود مخزن تحت فشار یا همان مخزن انبساط دارند. به این ترتیب این قطعه می تواند با کنترل فشار داخل لوله های آب ساختمان شما یک سیستم آبرسانی مناسب را تهیه کند.
ست کنترل ( یا اتومات دیجیتال پمپ آب ) : ست کنترل ها بدون نیاز به مخزن تحت فشار به طور همزمان با سنس کردن جریان و فشار سیال در لوله، فرآیند کنترل پمپ را انجام می دهند. نحوه کار ست کنترل به این شکل است که ضمن اندازه گیری فشار جریان سیال، با احساس میزان جریان آب نیز توسط شیر یکطرفه داخلی و برد الکتریکی سیستم ، فرمان قطع و وصل به پمپ صادر می شود.
نحوه عملکرد فلوسوئیچ
گفتیم فلوسوئیچ تجهیزی مکانیکی است که جهت کنترل میزان جریان هوا، بخار و یا سیال در یک سیستم به کار برده می شود و با حس کردن فرایند جریان در لوله فرمان قطع و وصل را صادر میکند. این تجهیز با توجه به کاربردهای متفاوت سیستم می تواند عملکردهای متفاوتی داشته باشد. مثلا فلوسوئیچ میتواند در صورت عدم وجود جریان، پمپ را خاموش کند و با احساس مجدد میزان جریان، پمپ را مجددا روشن کند. یا در کاربردی دیگر فلوسوئیچ میتواند در صورت قطع شدن یا شدت زیاد جریان، آلارم سیستم را به عنوان هشدار روشن کند و در صورت بازگشت جریان به شرایط عادی آلارم را خاموش کند.
فلو سوئیچ با انتقال حرکت یک محرک (رله، سوئیچ نی شکل، پدال) به مدار داخل سیستم، معمولا پمپ عمل می کند. سیگنال حرکتی به پمپ فرستاده می شود تا پمپ یا آلارم را خاموش یا روشن کند. در واقع این دستگاه در شرایط مختلف به دستگاه های مختلف مانند پمپ، مدار خنک کننده و آلارم ها سیگنال هایی ارسال می کند و به آن ها دستور قطع و وصل می دهد.
انواع فلوسوئیچ
فلو سوئیچ ها در انواع مختلف جهت کاربرد در صنایع و سیستمهای مختلف طراحی شده اند :
- خطی
- بین راهی
- تیغه ای
- ترمال/گرمایی
- پیزو
- کلمپی
- پیستونی
- آلتراسونیک
فلو سوئیچ تیغه ای
از پرکاربردترین انواع فلوسوئیچ ، فلوسوئیچ های تیغه ای هستند. در فلوسوئیچ های تیغه ای تغییر جریان سیال سبب حرکت پره ها شده و سوییچ با این حرکت عمل می کند. در واقع در طراحی فلوسوئیچ تیغه ای از یک پدال استفاده شده است که هنگام عبور جریان، سیال آن را هل می دهد. هنگامی که جریان سیال کاهش می یابد، راه اندازی یک اتصال مغناطیسی درونی موجب تحریک سوئیچ و تغییر فاز آن میشود. فلو سوئیچ های پدالی یا سنسورهای تیغه ای سیگنال های خروجی الکتریکی در یک نرخ جریان به خصوص صادر می کنند. این مدل از سوئیچ ها بسیار مقرون به صرفه و قابل اعتماد می باشند. فلو سوئیچ های تیغه ای در موارد زیر کاربرد دارند:
- در جریان بویلر
- تهویه مطبوع
- کنترل دمپر ها
- حفاظت از پمپ ها، موتور ها و دیگر تجهیزات با جریان کم یا بدون جریان
از مزایای فلوسوئیچ های تیغه ای کارکرد با عمر طولانی می باشد.
فلو سوئیچ (مغناطیسی) پیستونی
در طراحی ساختار فلوسوئیچ های پیستونی یک پیستون داخلی و یک فنر تعبیه شده است که به واسطه جریان سیال درون سیستم به حرکت افتاده و موجب فشار روی سوپاپ مغناطیسی می گردد. فلوسوئیچ های پیستونی و یا رفت و آمدی دارای سنسورهایی همراه با سیگنال های خروجی الکتریکی در یک نرخ جریان خاص می باشد. از مزایای ویژه فلوسوییچ پیستونی این است که این قطعه در سیستم هایی که دارای مقدار دبی پایینی هستند کاربرد دارد و به دلیل سازگاری عالی با انواع محیط شیمیایی در تشخیص جریان کم در خطوط خنک کننده و سیستم های هوا، آب و گازها مورد استفاده قرار می گیرند. کاربرد این سوئیچ ها در موارد زیر می باشد:
- کنترل جریان نفت
- سیستم های روانکاری
- کنترل جریان نفت
فلو سوئیچ آلتراسونیک
فلوسوئیچ التراسونیک برای نصب در بیرون از لوله ها طراحی شده اند. در طراحی ساختار نوع اولتراسونیک به وسیله سنسور ویژه عبور جریان حس می شود و به محض تغییر مقدار جریان از لوله ، سیگنال الکتریکی به سیستم ارسال شده وموجب قطع و وصل عملکرد می گردد.
فلو سوئیچ ترمال (گرمایشی)
فلوسوئیچ ترمال براساس انتقال حرارت همرفتی با سنسورهایی که در یک نرخ جریان خاص سیگنال های خروجی الکتریکی می فرستند، عمل می کند. با افزایش سرعت جریان، اختلاف دما بین سنسورها کاهش می یابد و بنابراین زمانی که اختلاف دما به نقطه تنظیم شده رسید، رله تغییر کرده و موجب تغییر و یا عدم عبور جریان می شود. این مدل سوئیچ از یک سیستم کامل جهت تشخیص نشتی و یا یک انتخاب عملکرد NC/ نرمال کلوز و NO/ نرمال اپن می باشد. کاربرد های این مدل شامل موارد زیر می باشد:
- چیلر
- آبگرمکن ها
- سیستم انتقال سیال
فلوسوئیچ پیزو
فلو سوئیچ پیزو دارای سنسورهای با سیگنال های خارجی الکتریکی هستند. انواع پیزو با کنترل و مانیتورینگ جریان حجمی، اطلاعات ارزشمندی برای شرایطی که بیشترین سیال و یا زمانی که هیچ سیالی داخل لوله ها نیست فراهم می سازند. فلوسوئیچ های پیزو مزایای ویژه ای دارند که از آنها ابزاری فراتر از استاندارد های صنعتی می سازد. کاربرد های این سوئیچ شامل موارد زیر است :
- سیستم پخش و توزیع نفت
- درام چرخشی
- توزیع کننده هوا
- تهیه غذا
فلو سوئیچ های پیزو ویژگی های بسیاری را ارائه می دهد که فراتر از استاندارد های صنعتی می باشد.
فلو سوئیچ خطی
مکانیزم عملکرد فلوسوئیچ خطی شبیه به فلوسوئیچ پدالی است. نحوه نصب تیغه درون سوئیچ جریان تفاوت این دو مدل می باشد. این مدل فلو سوئیچ همانند شیر است که در مسیر جریان قرار می گیرد و با هرگونه تغییر در جریان ، میزان جریان عبوری را تشخیص می دهد بر اساس تنظیمات قبلی، سیگنال الکتریکی را ارسال کرده و و فرمان قطع و وصل را صادر می نماید. طرز کار فلوسوئیچ های خطی مانند انواع فلوسوئیچ های پدالی است و تفاوت اصلی میان این دو سوئیچ، نحوه تعبیه کردن تیغه درون آنها است.
فلوسوئیچ توربینی
فلوسوئیچ توربینی با دقت عملکرد دقیق خود به گزینه ای مناسب برای کاربرد در سیستمهای حساس تر تبدیل شده است. سایز مدل توربینی کوچک است و در سیستم هایی که جریان، فشار و دما پایین باشد به کار برده می شود. این فلو سوئیچ از جمله پر کاربردترین فلو سوئیچ های موجود در بازار است.
کاربرد فلوسوئیچ
فلوسوئیچ ها به عنوان ابزاری کنترلی در تشخیص جریان سیال و اندازه گیری سرعت فن ها کاربرد پیدا می کنند. یک فلوسوئیچ ممکن است جهت محافظت از یک المان گرمایشی الکتریکی در یک سیستم گرمایشی مرکزی قبل از اینکه جریان هوا از دمنده منتشر شود، استفاده شود. از مهمترین کاربردهای فلوسوئیچ ها می توان به جریان کنترل اطفاء حریق اشاره کرد. فلوسوئیچ ها ممکن است برای هشدار زمانی که فن تهویه در موقعیت خطرناکی قرار گیرد و یا جریان هوا قطع شود کاربرد داشته باشند:
- حفاظت از پمپ
- چاه آزمایی نفتی
- سیستم تامین هوا
- سیستم فیلتر اتاق
- زهکشی خط جریان
- نظارت بر شیر اطمینان
- نظارت بر نازل افشانه ایمنی
- آب سرد و یا مبدل های حرارتی
- سیستم انتقال مایعات
- سیستم گرمایشی
- سیستم تصفیه آب
- کلر زنی به استخر ها
گروه بازرگانی آی ناین در تلاش است با ایجاد بالاترین سطح رضایت مندی ، همواره بهترین خدمات و مشاوره فنی رایگان را به مشتریان وفادار خود ارائه نماید. چنانچه پس از مطالعه این مقاله نقطه نظر یا پرسشی در رابطه با محصولات دارید با ما در تماس باشید.
سلام،
ببخشید من برای اینکه موقعی ک اتومات مکانیکی پمپ دچار خال زدگی شده و اصطلاحاً پلاتین زده و یا موارد دیگه ک موجب میشه پمپ در حال کار کردن هست اما جایی شیر آبی باز نیست.
(که سوختگی پمپ بعد از مدت کوتاهی بهمراه داره..)
در این هنگام اون قطعه دستور خاموشی به پمپ بده..
ما چه قطعه ایی داریم؟
در صورت امکان میخواستم راهنمایی کنید..
با تشکر/
با سلام ، برای این منظور از دستگاه ست کنترل می توان استفاده کرد ، این دستگاه پس از اندازه گیری میزان جریان و فشار دستور روشن و خاموش شدن را به پمپ می دهد.