گرمایش الکتریکی به نوعی فرآیند گفته می شود. که در آن انرژی الکتریکی به انرژی گرمایشی تبدیل می شود. مورد های کاربرد این نوع گرمایش را می توان در گرمایش محیط ( اصطلاحاً باخری برقی ) گرمایش پخت و پز ( اجاق گاز برقی )، گرمایش آب ( مانند آبگرمکن برقی ) و یا سایر فرآیند های صنعتی، مشاهده کرد. عنصر گرمایشی در بخاری برقی دارای یک عنصر فعال یا رسیستور است که در اصل نوعی مقاومت بوده و بر اساس قانون ژول عمل می کند. انرژی الکتریکی در حین عبور از درون رسیستور تبدیل به انرژی گرمایشی می شود. اکثر دستگاه های گرمایش برقی مدرن از عنصر نیکروم به عنوان عنصر فعال استفاده می کنند. برخی نیز از سیم های نیکروم عایق شده توسط سرامیک بهره می برند.

گرمایش محیط ( بخاری برقی ) :

این فرآیند به منظر گرمایش محیط داخل ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. این روش گرمایش اگرچه نسبتاً هزینه بیشتری دارد، اما در برخی موقعیت ها تنها امکان استفاده از این روش مقدور است. به خصوص در برخی محیط های مانند آزمایشگاه نباید جریان هوا، به شکل کنترل نشده وجود داشته باشد که به همین دلیل از روش گرمایش برقی استفاده می شود.

هیتر های تابشی مادون قرمز ( بخاری برقی تابشی ) :

در این روش عنصر فعال به دمای بسیار بالایی می رسد و سپس بسیوله رفلکتور های ( منعکس کننده ها ) شیشه ای از هیتر به بیرون تابیده می شوند. این عنصر ساطع کننده پرتو های مادون قرمز بوده. که در هوا به حرکت در آمده و تا زمانی که به یک سطح برخورد نکنند. هیچ تاثیری در گرمایش ندارند. به محض برخورد به سطح جاذب مانند پوست انسان، این پرتو ها به انرژی گرمایشی تبدیل شده و آن سطح را گرم می کنند.

نکته جالب توجه در این نوع از گرمایش عدم جذب شدن آن توسط هوا است. در این روش وسایل و افراد گرم می شوند، نه هوا. این روش در محیط های بزرگ و روباز که در آن امکان گرمایش کل محیط وجود نداشته ( هزینه زیاد دارد )، کاربرد دارد.

بخاری برقی تابشی به شکلی کاملاً بی صدا عمل کرده و بیشترین خطر آتش سوزی را ایجاد می کند چرا که در آن محافظ گرمایی وجود نداشته و نوع گرمایش در آن به شکل تمرکزی صورت می گیرد. در انگلیس گاهاً از این نوع گرما به عنوان آتش الکتریکی نیز یاد می شود.

بخاری محیطی :

در این روش بخاری ها هوای اطراف خود را گرم کرده و این هوا چون سبک تر از هوای سرد است بالا رفته و جایگزین هوای سرد می شود. هوای گرم محیط را گرم کرده و خنک شده دوباره به پایین سیکل وارد می شود. این نوع بخاری ها کم تر از نوع برقی بوده و بیشتر به شکل گازی، نفتی یا با سوخت ذغال سنگ کار می کنند.

هیتر فن دار :

این نوع هیتر از یک فن جهت ایجاد گردش جریان هوا در محیط استفاده می کند. صدای این نوع گرمایش بسیار زیاد بوده و نمی توان از آن در خانه استفاده کرد. کاربرد آن بیشتر در کارگاه ها و محیط های بزرگ بوده و بازدهی آن در مقابل بخاری های محیطی معمولی بسیار بیشتر و سریع تر است.

سیستم گرمایش از کف الکتریکی :

در این روش کابل های گرمایش در زیر سطح قرار دارند. جریان برق در این سیم ها جریان یافته و با گرم شدن سیم، سطح نیز گرم می شود. ترموستاتی که در کف قرار گرفته است. به محض دستیابی به دمای تنظیم شده باعث خاموش شدن این سیستم می شود. سطح گرم قرار گرفته در منزل این گرما را به سطوح سرد تر مانند سقف، دیوار ها و اسباب و اساسیه منزل تابیده و باعث گرم شدن آن ها می شود.

لوازم گرم شده نیز خود پس از گرم شدن مقداری از آن را به اطراف تابانده و به تدریج باعث گرم شدن کل محیط می شوند. نکته مهم در خصوص سیستم گرمایش از کف این است که فرآیند نسبتاً آهسته صورت می گیرد.

پمپ گرمایش :

پمپ گرمایشی به نوعی از سیستم گفته می شود. که گرما را از محیط ( هوای بیرون، آب، زمین و … ) گرفته و آن را به جایی که در آن نیاز است. منتقل می کند. در فشار کم موجود در اواپراتور، مایع داخل آن به جوش می آید. گاز بوجود آمده سپس توسط کمپرسور فشرده شده. و سپس به کندانسور منتقل می شود. تا گرم شود.

گرمای گاز چگال توسط محیط جذب شده. ( البته گاهی اوقات از این سیستم جهت گرمایش آب نیز استفاده می شود. ) و باعث می شود سیال دوباره به حالت مایع باز گردد. سپس سیال به منبع انبساط منتقل شده و فشار آن کاهش می یابد و این سیکل به شکل دائم تکرار می شود. برعکس این سیکل نیز می تواند در تابستان جهت سرمایش به کار گرفته شود.

بررسی بازدهی و تاثیر بخاری برقی روی محیط زیست :

بازدهی هر سیستم بر مبنای تعاریفی است که روی حدود و مرز های آن سیستم ارائه می شود. برای مصرف کننده، محصول بخاری برقی 100% بازدهی را داراست چرا که تمامی انرژی الکتریکی را به گرمایش تبدیل می کند. اما اگر در این میان منبع تولید برق را نیز در نظر بگیریم ( به عنوان مثال یک ژنراتور یا موتور برق ) آنگاه بازدهی به شکل دیگری محاسبه می شود چرا که حدوداً از هر 10 واحد سوخت، تنها 3 واحد آن به برق تبدیل می شود. در واقع اگرچه 100 درصد برق تولیدی به انرژی گرمایی تبدیل می شود. اما گرمایش ایجاد شده از حالتی که همان مقدار سوخت را درون بخاری بسوزانیم کمتر است. به بیان ساده تر یک بخاری گازسوز برای ما به صرفه تر از یک بخاری برقی خواهد بود. ( با فرض اینکه قیمت سوخت و الکتریسیته تولید شده.. توسط آن متناسب باشد. ) اگرچه باید این موضوع را در نظر داشته باشید. که اگر الکتریسیته مورد نظر توسط منابع تجدید پذیر مانند خورشید تهیه شده باشد. به مراتب بهتر و به صرفه تر از سوزاندن سوخت های فسیلی خواهد بود. ( هم از نظر اقتصادی و هم از منظر محیط زیست )

در خصوص لزوم استفاده از منابع تجدید پذیر و نحوه پذیرش آن در کشور های مختلف می توان به فرانسه اشاره کرد. که در سال 2015 تنها 6 درصد الکتریسیته مورد نیاز خود را از طریق سوزاندن سوخت های فسیلی به دست آورد. حال آنکه این مقدار در استرالیا در حدود 86 درصد بود.

بخاری برقی | انواع گرمایش برقی از نوع تابشی ، هیتر به همراه قیمت

از طرفی دیگر در کبک ( کانادا ) همچنان محبوب ترین نوع گرمایش. ساختمان ها بوسیله بخاری برقی بوده، و طبق تحقیق صورت گرفته در سال 2003، 68 درصد منازل از این روش برای گرم کردن منزل خود استفاده می کنند. لازم به ذکر است بیش از 90 درصد انرژی الکتریکی مورد استفاده، در کبک از طریق سد های آب تامین می شود. که گاز های گلخانه ای بسیار کمتری در مقایسه با سوزاندن سوخت های فسیلی ایجاد می کند.

در کشور های مختلف قوانین متفاوتی در خصوص گرمایش محیط بوسیله بخاری های برقی وجود دارد. در سوئد به دلیل مصرف بالای بخاری برقی، از سال 1980 استفاده از آن به شدت، محدود شده و در حال برنامه ریزی برای حذف آن هستند. دانمارک نیز استفاده از سیستم های گرمایش مستقیم الکتریکی در ساختمان های جدید را ممنوع اعلام کرده است و به حای استفاده از تکنیک های کاهش هدر رفت انرژی در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *