موتور برق یا ژنراتور دستگاهی است که انرژی مکانیکی حاصل از سوخت بنزین، گازوئیل یا گاز را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. امروزه انواع مختلف موتور برق برای تامین برق اضطراری تجهیزات مختلف از لوازم خانگی و سیستم های آبیاری در باغ ها گرفته تا ابزارآلات مختلف صنعتی در کارخانجات و صنایع سبک و سنگین کاربردی حیاتی دارند. موتور برق ها براساس نوع برق خروجی عمدتاً به دو دسته موتور برق تک فاز و موتور برق سه فاز تقسیم میشوند. برق خروجی تک فاز معمولا 220 ولت ac و برق خروجی موتور برق سه فاز ولتاژ 400 ولت متناوب در کاربردهای کوچک و 6300 ولت در کاربردهای بزرگ و نیروگاهی می باشد. در ادامه این صفحه بصورت تخصصی به ویژگی های موتور برق سه فاز میپردازیم.
موتور برق سه فاز چیست؟
به واقع می توان گفت نبض صنعت با برق سه فاز می تپد و در شرایطی که دسترسی به آن نباشد، خطوط صنعتی چاره ای به جز تعطیلی ندارند. برق ۳ فاز برای راهاندازی ماشینهای الکتریکی بزرگ، موتورهای الکتریکی، الکترو پمپها، کمپرسورهای صنعتی، آسانسورها یا سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی و … استفاده میشود بنابراین در شرایطی که دسترسی به انشعابات برق اصلی ناممکن است وجود یک ژنراتور مولد برق سه فاز ضروری به نظر می رسد. این تجهیز در انواع مختلف بنزینی و دیزلی با توان کارکرد و ظرفیتهای مختلفی تولید میشوند که هر یک بنابر توان و ساختار خود در مصارف گوناگونی کاربرد دارند. به طور کلی یک دستگاه ژنراتور برق سه فاز حداقل سه هادی دارد که حامل جریانهای متناوب AC هستند که با یکدیگر 120 درجه اختلاف فاز دارند. برق تولید شده در نیروگاه های برق سه فاز است زیرا با ژنراتورهای سه فاز تولید میشوند.
تفاوت موتور برق تکفاز با موتور برق سه فاز چیست؟
در واقع انواع موتور برق سه فاز با نمونه های تک فاز از نظر عملکرد تفاوت فاحشی ندارند و تنها نقطه تفاوت آنها در بخش ژنراتور است. در این دستگاه برای تولید برق مناسب از ژنراتور سه فاز استفاده شده است و بنابراین از چرخش موتور ژنراتور، برق سه فاز تولید خواهد شد. بخش خروجی برق نیز در موتور برق سه فاز به صورت سه سیمه است و شکل خروجی آن با حالت تک فاز تفاوت دارد. به این ترتیب برق خروجی از موتور برق تکفاز به دلیل پشتیبانی فازها از یکدیگر بدون نوسان و قطعی است در حالی که در موتور برق تکفاز این فاز با نوسان زیاد و قطع و وصل شدن همراه است.
موتور برق سه فاز بهتر است یا تک فاز؟
در واقع انتخاب میان موتور برق سه فاز و موتور برق تک فاز ارتباط مستقیم با نیازها و شرایط کاربرد دارد. در این بخش به طور کامل به بررسی تفاوت ها و مزایای هر یک از انواع موتور برق سه فاز و تک فاز میپردازیم تا بتوانید به عنوان کاربر بهترین انتخاب را داشته باشید.
موتور برق سه فاز
به طور کلی موتور برق سه فاز به دلیل توزیع متعادل توان بازده بالاتری دارند و برای تامین برق تجهیزات و دستگاههای پرقدرت مناسبتر هستند. عموماً موتور برق سه فاز نوسانات کمتری دارند که برای دستگاههای حساس و یا کارکردن مداوم ایدهآل است. همچنین به دلیل توزیع بهتر نیرو این نوع موتور برقها راحت تر راه اندازی میشوند. انواع موتور برق سه فاز عمدتاً در صنایع، کارگاه ها و تجهیزات سنگین مانند پمپها، کمپرسورها و یا ماشین آلات استفاده میشوند.
موتور برق تک فاز
انواع موتور برق تک فاز اصولا برای کاربردهای ساده تر طراحی شده اند و در مقایسه با موتور برق سه فاز از قیمت کمتری برخوردارند. موتور برق های تک فاز معمولاً در وسایل خانگی، تجهیزات سبک و جاهائی که مصرف برق پایین است مانند ابزارهای برقی کوچک یا پمپ های کم مصرف کاربرد بیشتری دارند. این نوع موتور برق ها به دلیل ساختار و کاربرد ساده خود نیاز به تجهیزات خاص برای نصب یا سیم کشی های پیچیده ندارند و به این ترتیب در هزینه نصب در این نوع موتور برق کمتر است.
بنابراین:
- اگر نیاز به قدرت بالا یا استفاده صنعتی دارید استفاده از موتور برق سه فاز و در غیر اینصورت برای مصارف خانگی و سبک کارگاهی استفاده از موتور برق تک فاز توصیه میشود.
- اگر قصد خرید یک موتور برق اقتصادی تر دارید، موتور برق تک فاز به شما توصیه میشود.
ویژگیها | موتور برق سه فاز | موتور برق تک فاز |
---|---|---|
توان خروجی | بالا | پایین |
راندمان و بازده | راندمان بالاتر به دلیل توزیع متعادل توان | راندمان پایینتر به دلیل عدم توازن در توان |
نوع کاربرد | کاربردهای صنعتی (پمپها، کمپرسورها، ماشینآلات سنگین) | مصارف خانگی (ابزارهای کوچک، روشنایی، پمپهای سبک) |
نیاز به سیمکشی | پیچیدهتر با سه خط فاز | سادهتر با دو خط فاز و نول |
هزینه نصب و راهاندازی | بالا | پایین |
پایداری و نوسانات | نوسانات ولتاژ کمتر و عملکرد پایدار | نوسانات ولتاژ بیشتر |
سهولت راهاندازی | راحت | سخت |
مصرف برق | بالا با بهره وری بالا | پایین با توان پایین |
هزینه اولیه دستگاه | بالا | پایین |
دوام و طول عمر | بالا | پایین |
کاربرد ژنراتور برق سه فاز
بهطورکلی برق موردنیاز برای راه اندازی تجهیزات و لوازم برقی در منازل مسکونی و واحدهای اداری از نوع تک فاز است و برای کارگاهها و کارخانههای صنعتی از برق سه فاز استفاده می شود. البته گاهی ممکن است در ساختمانهای مسکونی نیز برای راهاندازی آسانسور و یا پمپ های آبرسانی برق سه فاز کاربرد داشته باشد. به هر صورت موتور برق سه فاز عمدتاً کاربرد صنعتی دارد و از ولتاژ و فرکانس بالائی برخوردار است در تجهیزاتی مانند پمپهای صنعتی و الکتروموتورها و … مورد استفاده قرار میگیرد. برخی تجهیزات نیز با هر دو موتور برق تکفاز و سه فاز کار میکنند و در اغلب اوقات به کاربردن آنها با برق سه فاز به دلیل کارائی بالا و در عین حال نویز، لرزش و مصرف برق کمتر توصیه میشود.
چرا ژنراتور برق سه فاز برای مصارف صنعتی ضروری است؟
ژنراتور سه فاز در میان انواع موتور برق ها از جایگاه ویژه ای برخوردار است. از مهمترین ویژگی متمایز این نوع ژنراتورها قابلیت تولید دو نوع ولتاژ 220 ولت و 380 ولت است. این دستگاههای قدرتمند به دلیل ساختار ویژه موتورهای سه فاز، امکان اتصال چندین دستگاه به طور همزمان را دارند. به این ترتیب این نوع ژنراتورها بهره وری بیشتری برای صنایع دارند زیرا قادرند نیازهای خاص و پیچیده آنها را به بهترین شکل برآورده کنند. از مهمترین ویژگی ها و مزایای ژنراتور برق سه فاز برای مصارف صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- توان بالاتر
- پایداری بالا و نوسان پایین
- توانائی راه اندازی تجهیزات سنگین
- توزیع متعادل برق
- سازگاری با سیستم های توزیع برق صنعتی
- طراحی استاندارد برای تجهیزات صنعتی سه فاز
- بهره وری بالا
- قابلیت اطمینان و کارآمدی بالا
قیمت موتور برق سه فاز صنعتی
همانطور که اکثر ما تجربه کردهایم انتخاب و خرید یک کالا از میان صدها محصول مشابه در بازار به پارامترهای زیادی بستگی دارد. خصوصا در خرید ابزار آلات و تجهیزاتی مانند ژنراتور برق فاکتورهائی مانند قیمت و جزییات فنی برای خرید بهترین آیتم مورد نظر از میان انواع محصولات در برندهای مختلف حساسیت بیشتری پیدا میکند. قیمت موتور برق سه فاز صنعتی ارتباط مستقیمی با نوع و عملکرد دستگاه دارد. مثلاً قیمت موتور برق سه فاز مدل LC22000DAS برند لانسین 205,850,000 تومان است در حالیکه موتور برق سه فاز مدل LC13000D از همان برند اکنون در بازار به قیمت 145,920,000 تومان به فروش می رسد.
در واقع این اختلاف قیمت به دلیل تفاوت توان خروجی این دو دستگاه و ساختار فنی آن می باشد. به طور کلی بهتر است بدانید دستگاه مورد نظر ما در این مبحث از جمله کالاهائی است که قبل از درنظر گرفتن مسائل اقتصادی و مشاهده سایت ها جهت بررسی قیمت موتور برق سه فاز صنعتی می بایست در وهله اول از لحاظ ویژگیهای فنی و عملکرد مورد ارزیابی قرار گیرد تا کارکردی دقیق و عمری طولانی داشته باشد.
- موتور برق دیزلی سه فاز و تک فاز ETQ مدل DG8 LE3 PLUS : 60,564,000 تومان
- موتور برق 11 کیلو وات ETQ مدل TG15900E : 109,760,000 تومان
- موتور برق 11 کیلو وات سه فاز ETQ مدل ETQ TG15900E3 : 117,600,000 تومان
- موتور برق 8/5 کیلووات سه فاز ETQ مدل TG11200 : 61,600,000 تومان
- دیزل ژنراتور سه فاز و تک فاز کوپ مدل KDF 11000XE-3D : 143,360,000 تومان
- موتور برق 8.5 کیلووات سه فاز لانسین مدل LC13000D : 145,920,000 تومان
قیمت موتور برق سه فاز صنعتی ارتباط مستقیمی با نوع و عملکرد دستگاه دارد. برای مثال تفاوت قیمت در انواع محصولات بنزینی و های دیزلی مشهود است. توان خروجی دستگاه نیز از دیگر فاکتورهای مهمی است که بر تنوع قیمت این محصولات تاثیر گذار می باشد. طبیعتا با بالا رفتن توان خروجی دستگاه قیمت آن نیز بالاتر خواهد رفت.
- ارزان ترین موتور برق سه فاز
ممکن است قصد خرید ژنراتور برق سه فاز داشته باشید و بخواهید بدانید که ارزان ترین موتور برق سه فاز موجود در بازار کدام است. در پاسخ به این سوال باید در نظر داشته باشید انواع مختلف این محصول در رده ها و قیمتهای بسیار متفاوتی تولید و به بازارهای جهانی عرضه شده اند به طوری که امروزه می توان با هر بودجه ممکن یک انتخاب از میان صدها نوع و مدل داشت اما نکته ای که اهمیت دارد کارایی و کیفیت محصولی است که خریداری می شود. در واقع می توان گفت نمونه های ارزان تر موتور برق سه فاز ممکن است از نظر اقتصادی مقرون به صرفه برسند اما از نظر توان کاری ضعیف تر بوده و همچنین گاهی کیفیت قطعات به کار رفته پایین بوده و ویژگی های فنی دستگاه از جمله جنس و استحکام بدنه در آنها چندان مطلوب نیست. از دیدگاه رده بندی کیفیت و قیمت انواع ژنراتور برق سه فاز، می توان گفت محصولات برندهای ژاپنی و همچنین محصولات چینی درجه یک از جمله برند هیوندای، لانسین، ETQ و کوپ از لحاظ کیفی در فهرست محصولات درجه یک قرار داشته و به همین ترتیب از قیمت بالاتری برخوردارند که البته در مقایسه عمر کارکرد و کیفیت با نمونه های مشابه خود این تفاوت قابل اغماض است. در مقابل برندهای مختلف چینی متفرقه با سطح کیفی درجه دو از نظر کیفیت و قیمت در سطح پایین تری نسبت به محصولات ژاپنی و کره ای محسوب می شوند و در دسته انواع ارزان ترین موتور برق سه فاز قرار می گیرند.
فروش موتور برق سه فاز صنعتی
مهم ترین بازار فروش موتور برق سه فاز صنعتی در دنیا در کشورهای آسیائی ترکیه، ازبکستان، هند، آذربایجان، ترکمنستان، ایران و پاکستان است و کشورهای اروپایی از جمله انگلستان، لهستان، هلند و بلژیک در رده خریداران عمده این محصول قرار دارند. بزرگترین سازندگان این دستگاه در ژاپن و سپس چین قرار دارند و محصولات بسیار متنوع ژنراتور برق سه فاز در برندهای مختلف در سراسر جهان به فروش می رسد.
همانطور که قبلا گفته شد کاربرد اصلی موتور برق یا ژنراتور سه فاز در حوزه صنعت است زیرا علاوه بر اینکه برخی از تجهیزات صنعتی فقط با این نوع برق راه اندازی شده و کار می کنند، فرکانس و ولتاژ خروجی برق تولیدی از این دستگاه کیفیت بالاتری نیز دارد. همچنین برخی مراکز ماننند دیتاسنترها، صنایع کشاورزی در سراسر جهان از این نوع برق استفاده می کنند. بنابراین همانطور که از دیدگاه کاربرد می بینید بازارفروش موتور برق سه فاز صنعتی در سراسر جهان داغ و جذاب است.
موتور برق های سه فاز نسبت به موتور برق های تک فاز مزایای فراوانی دارند. این دستگاه برخلاف اینکه تولید برق با ولتاژ بیشتری را ممکن میسازند معمولاً در مقایسه از ابعاد و وزن کمتری برخوردارند و از نظر قیمت نیز نسبت به موتور برق تکفاز مقرون به صرفه تر هستند. ولتاژ خروجی ژنراتور برق سه فاز معمولا در بازه بیش از 480 ولت است؛ توان خروجی آنها یکنواخت و بدون نوسان است حتی توان لحظهای آن یا Instantaneous Power نیز در این نوع دستگاه ثابت است و با زمان تغییر نمیکند و به همین دلیل و ارتعاش و نویز به مراتب کمتری ایجاد می کنند. عمر ژنراتورهای سهفاز نسبت به انواع تکفاز معمولاً بیشتر بوده و به همین علت شانس آسیب دیدن یا دچار نقص شدن آنها نیز تا حدودی کمتر است.
بهترین موتور برق سه فاز بنزینی و دیزلی
در ادامه این مقاله فهرستی از انواع بهترین موتور برق سه فاز بنزینی و دیزلی از برترین برندها و پرفروش ترین دستگاه های موجود در مجموعه صنعتی ناین به منظور بررسی و مطالعه شما برای انتخاب و خریدی بهتر به پیشنهاد کارشناسان فنی این مجموعه ارائه شده است.
موتور برق سه فاز بنزینی 8.5 کیلووات لانسین LC13000D
ویژگی ها :
- قدرت : 8.5 کیلو وات
- نوع سوخت : بنزین
- نوع موتور : سه فاز، تک سیلندر
- راه انداز : استارت الکتریکی
مزیت های اختصاصی :
- دارای سیستم تنظیم خودکار ولتاژ AVR
- خروجی برق بسیار قوی
- طراحی ویژه مسیر هوای خنک کننده
- 5 نوع جدید کاهنده صدا که آن را تا 97db پایین آورده است.
- سیم پیچ تمام مس
- دستور العمل کاملاً گرافیکی
- کارکرد مداوم دستگاه 9 ساعت
موتور برق سه فاز بنزینی 15 کیلو وات لانسین مدل LC 22000 DAS
ویژگی ها :
- قدرت: 15 کیلووات
- نوع سوخت : بنزین
- نوع موتور : سه فاز، دو سیلندر
- راه انداز : استارت الکتریکی
مزیت های اختصاصی :
- دارای سیستم تنظیم خودکار ولتاژ AVR
- سه خروجی برق
- حمل و نقل آسان با چرخ
- صدای پایین 76db
- دو سیلندر ، هوا خنک
- دارای نشانگر دیجیتال سه کاره شامل ولت متر، فرکانس متر و ساعت کارکرد
موتور برق سه فاز بنزینی ای تی کیو ۸.۵ کیلو وات مدل TG11200
ویژگی ها :
- قدرت: 7 کیلووات
- نوع سوخت : بنزین
- نوع موتور : سه فاز، دو سیلندر
- راه انداز : استارت هندلی و دستی
مزیت های اختصاصی :
- دارای سیستم تنظیم خودکار ولتاژ AVR
- طراحی بدنه منحصر به فرد
- دو خروجی برق
- حمل و نقل آسان با چرخ
- سیم پیچ تمام مس
- کارکرد مداوم دستگاه 10 تا 12 ساعت
موتوربرق سه فاز دیزلی ای تی کیو ETQ مدل DG-8LE
ویژگی ها :
- قدرت: 7 کیلووات
- نوع سوخت : گازوئیل
- نوع موتور : سه فاز، دو سیلندر
- راه انداز : استارت الکتریکی و دستی
مزیت های اختصاصی :
- دارای سیستم تنظیم خودکار ولتاژ AVR
- حمل و نقل آسان
- سیستم قطع کن حفاظتی
- دارای دو خروجی برق AC و یک خروجی DC برای شارژر
- نمایشگر دیجیتال عملکرد
- سیم پیچ تمام مس
- سیستم هوشمند اخطار کمبود روغن
- کارکرد مداوم دستگاه 10 الی 12 ساعت
بررسی رایجترین مشکلات در موتور برق سه فاز و راه حل آنها
روز مشکلات در موتور برق سه فاز و راه حل آنها جوانب گسترده ای دارد. گاهی ممکن است در اوج شلوغی یک روز کاری و دقیقا هنگامی که نیاز به برق فوری داریم بروز مشکل در موتور برق به طور کلی سیستم را فلج کند و باعث اختلالات گسترده در خطوط شود. از جمله رایج ترین مشکلات در ژنراتور سه فاز می توان به نوسان ولتاژ، عدم تولید برق ، گرم شدن بیش از حد، نویز و لرزش های غیرعادی ، افت فرکانس ، سوختن سیم پیچی ، کاهش توان خروجی ، خرابی کلید اتوماتیک انتقال برق یا ATS و ... اشاره کرد. در بخش زیر به بررسی مهمترین اختلالات به همراه علت و راه حل برطرف کردن آن می پردازیم :
1. نوسانات ولتاژ
علتها:
- مشکلات در تنظیم ولتاژ یا خرابی AVR (رگولاتور ولتاژ خودکار)
- بار غیرمتوازن روی فازها
- خرابی در سیمپیچی ژنراتور
راهکارها:
- بررسی و تنظیم AVR یا تعویض آن
- اطمینان از متوازن بودن بار در تمام فازها
- آزمایش سیمپیچی و رفع اتصالات آسیبدیده
2. عدم تولید برق (خروجی صفر)
علتها:
- از دست رفتن مغناطیس اولیه روتور
- خرابی در مدار تحریک
- مشکلات در سیستم کنترل یا قطع کلید خروجی
راهکارها:
- بازتولید مغناطیس روتور با استفاده از برق خارجی
- بررسی مدار تحریک و رفع خرابیهای احتمالی
- اطمینان از عملکرد صحیح کلیدها و مدار کنترل
3. گرم شدن بیش از حد
علتها:
- تهویه نامناسب یا انسداد سیستم خنککننده
- بار بیش از حد روی ژنراتور
- مشکلات در سیمپیچی یا یاتاقانها
راهکارها:
- اطمینان از تمیز بودن فیلترها و سیستم خنککننده
- کاهش بار به محدوده مجاز ژنراتور
- بازبینی سیمپیچی و یاتاقانها برای تعمیر یا تعویض
4. نویز و لرزش غیرعادی
علتها:
- عدم تراز صحیح بین ژنراتور و موتور
- خرابی یاتاقانها
- شل بودن قطعات داخلی یا خارجی
راهکارها:
- تراز کردن مجدد ژنراتور و موتور
- بررسی و تعویض یاتاقانهای آسیبدیده
- محکم کردن پیچها و قطعات
5. افت فرکانس یا فرکانس غیرثابت
علتها:
- خرابی گاورنر (کنترلکننده دور موتور)
- نوسانات در بار متصل
- مشکلات در سیستم سوخترسانی موتور
راهکارها:
- تنظیم یا تعویض گاورنر
- تثبیت بار متصل به ژنراتور
- بررسی سیستم سوخت و اطمینان از تامین صحیح سوخت
6. سوختن سیمپیچی
علتها:
- اضافهبار مداوم یا اتصال کوتاه
- دمای بیش از حد
- مشکلات عایقبندی سیمپیچی
راهکارها:
- کاهش بار به محدوده مجاز ژنراتور
- خنکسازی مناسب و جلوگیری از گرم شدن زیاد
- بررسی و تعمیر سیمپیچی توسط متخصص
7. کاهش توان خروجی
علتها:
- فرسودگی موتور یا روتور
- کاهش کیفیت سوخت یا انسداد فیلترهای سوخت
- خرابی در سیستم تحریک یا دیودها
راهکارها:
- تعمیر یا تعویض قطعات فرسوده
- استفاده از سوخت با کیفیت و تمیز کردن فیلترها
- بازبینی و تعمیر سیستم تحریک
8. خرابی کلید اتوماتیک انتقال برق (ATS)
علتها:
- مشکلات در مدار الکتریکی یا تنظیمات اشتباه
- فرسودگی کلید یا قطعات داخلی
راهکارها:
- بررسی تنظیمات و عملکرد مدار ATS
- تعویض کلید یا قطعات آسیبدیده
در این نوشتار سعی شد براساس عملکرد و کارائی موتور برق سه فاز مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که قصد خرید این دستگاه را دارید جهت بررسی مشخصات و استعلام قیمت و همچنین برای مشاوره فنی بیشتر از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما در گروه صنعتی ناین در تماس باشید