دستگاه تصفیه آب چیست؟

تصفیه آب به سری فرآیند هایی اطلاق می شود که ذرات معلق، آلاینده ها و مواد شیمیایی را از آب آلوده حذف کرده و آن را برای آشامیدن و مصارف دیگری که نیاز به آب تمیز می باشد مانند آبیاری یا کشاورزی، مناسب می سازد.

موادی که طی فرآیند تصفیه حذف می شوند عبارتند از انگل ها (مانند جیاردیا یا کریپتوسپوریدیوم)، باکتری ها، جلبک ها، ویروس ها، قارچ ها، مواد معدنی (از جمله فلزات سمی مانند سرب، مس و غیره) و آلودگی های شیمیایی انسان. بسیاری از آلاینده ها می توانند خطرناک باشند اما بسته به استانداردهای کیفیت دستگاه های تصفیه آب خوب قابلیت بهبود بو، طعم و ظاهر آب را دارند.

دستگاه تصفیه آب برای حذف مواد فوق از آب آشامیدنی لازم و حیاتی می باشد. مخصوصا برای کسانی که در خانواده هایشان خردسال، کهنسال و یا افرادی با مشکلات گوارشی وجود دارد.

تفاوت آب تصفیه شده خانگی نسبت آب شهری در چیست؟

آب آشامیدنی به علت حجم بسیار بالای مصرفی حتی بعد از گذر از تصفیه خانه ها، هنوز از کیفیت کاملا مطلوبی برخوردار نیست. حتی با این وجودی که آب شهر ها، آب تصفیه شده است، باز هم با گذشت تنها یک ماه پس از استفاده از دستگاه تصفیه آب، به چشم خود شاهد آلوده بودن آن خواهید بود. تصور کنید از 70 لیتر آب شهری تصفیه شده، 25 لیتر آن پساب محسوب می شود. یعنی 25 لیتر آن دارای گل و لای می باشد. در واقع تصفیه آب ها 45 لیتر باقی مانده آب را دوباره تصفیه می کنند. حال تصور کنید که این 25 لیتر که نقش پساب را دارد، وارد سیستم گوارشی ما می شود و چه عوارضی خواهد داشت. اگر هنوز هم نسبت به استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی تردید دارید، پیشنهاد میکنیم مقاله کاربردها و مزایای استفاده از فیلتر تصفیه آب را مطالعه نمایید.

تصفیه کردن آب به روش های مختلفی انجام می گیرد :
  1. روش های فیزیکی : در این روش از فیلتراسیون، ته نشین کردن و یا تقطیر جهت تصفیه آب استفاده میشود.
  2. فرآیند های زیستی : از فیلتر های شنی یا ماسه ای و کربن اکتیو (کربن فعال) برای تصفیه آب استفاده می شود.
  3. فرآیند های شیمیایی : کلر زنی، ازن زنی و دفلوکولانت و یا میکروب کشی با استفاده از تاباندن پرتو های الکترومغناطیسی و یا پرتو فرابنفش انجام می گیرد.

دستگاه تصفیه آب چند مرحله ای

دستگاه های تصفیه آب در تعداد مراحل مختلفی مانند سه مرحله، شش مرحله و بالاتر وجود دارند. در ادامه تمامی مراحل را به اختصار توضیح می دهیم.

تصفیه آب های خانگی، صنعتی و نیمه صنعتی ترکیبی از روش های بالا را مورد استفاده قرار می دهند تا آب را هر چه تمیز تر به شما تحویل بدهند.

مراحل تصفیه آب

1.مرحله اول یا فیلتر اول: فیلتر الیافی پلی پرولین

این فیلتر الیافی می باشد و یکی از موثر ترین مراحل در روند تصفیه آب می باشد. چرا که شن و ماسه، لجن، زنگ لوله و ذرات معلق که بزرگتر از 1 تا 5 میکرون می باشند را به صورت موثری حذف می کند. به همین علت است که این فیلتر بعد از گذشت تنها 2 یا 3 هفته به رنگ قهوه ای در می آید که با چشم خود می توانید میزان آلودگی آب را مشاهده کنید. همچنین محفظه آن شیشه ای شفاف و قابل مشاهده است که امکان تشخیص آلودگی توسط کاربر را می دهد و خود مصرف کننده به نیاز به تعویض آن پی می برد. اولین تعویض این فیلتر با خود مشتری ممکن است اما تعویض بار دوم همراه فیلتر های دوم و سوم توسط نصاب صورت می گیرد.

به طور کلی زمان تعویض این فیلتر ها 1 تا 3 ماه می باشد که این دوره بستگی به سختی آب ورودی دارد. الیاف پلی پروپیلن به قطر 5 میکرون می باشد. در بعضی از دستگاه ها اندازه 1 میکرون آن نیز در مرحله سوم به کار برده می شود. هرچه فشردگی این فیلتر بیشتر باشد از کیفیت بالاتری برخوردارند.

2. مرحله دوم یا فیلتر دوم: فیلتر کربن گرانول UDF

به این فیلتر معمولا فیلتر کلر گیر هم می گویند. این فیلتر ترکیبی از کربن گیاهی و زغال سنگ (گرید خوراکی) می باشد. که با کربن فعال دانه ای باعث حذف کلر می گردد. هم چنین این فیلتر باعث حذف برخی از آلاینده های شیمیایی مانند تری هالومتان، بو و طعم آب می گردد. و باعث شفاف گشتن آب نیز می شود. عمر مفید این فیلتر ها غالباً 4 تا 6 ماه می باشد.

3. مرحله سوم یا فیلتر سوم: فیلتر کربن بلاک CTO

در واقع این مرحله تکمیل کننده مرحله دوم می باشد و عملکردی مشابه مرحله دوم انجام می دهد. در این مرحله ذرات بزرگتر از 5 میکرون و ذرات کربنی که از مرحله دوم آزاد شده اند حذف می شود. این فیلتر از پوسته نارگیل ساخته می شود و با نوار توری پوشانده می شود. و به صورت استوانه ای در می آید. عمر مفید این فیلتر 6 ماه است. که باز هم به سختی آب منطقه بستگی دارد.

مراحل 1 تا 3، مراحل پیش تصفیه می باشند و در قسمت جلویی تصفیه کننده نصب می شود ( داخل محفظه ها ) و مابقی فیلتر ها در بالا بر روی دستگاه قرار می گیرد.

4. مرحله چهارم و یا فیلتر چهارم: فیلتر ممبران Membrane

ممبران یا غشا مهم ترین فیلتر در دستگاه های اسمز معکوس می باشد. در واقع این فیلتر ها 4 صفحه یا لایه کرم رنگ نیمه تراوا دارند. که دور هم پیچیده شده است و پوسته آن آبی رنگ است. این 4 لایه متشکل از یک لایه پارچه ای، 2 لایه توری و 1 لایه کاغذی می باشد. این فیلتر توانایی گرفتن سختی آب را دارد. در این مرحله یک لوله پساب وجود دارد. که آب با سختی زیاد را به صورت پساب دفع می کند و آبی سبک بدون ناخالصی به مراحل بعدی تحویل می دهد.

این فیلتر عملکرد فوق العاده ای در از بین بردن آلودگی های میکروبی مانند نیترات، نیتریت، آرسنیک (که حتی مقدار بسیار کم آن هم سرطان زا و کشنده است)، ویروس، انگل و فلزات سنگین که در آب ته نشین می شوند، دارد. در نتیجه تمامی ناخالصی های موجود در آب بزرگتر از 0.001 میکرون است. و در این مرحله حذف می گردند. علاوه بر این، این فیلتر نقش به سزایی در زدودن شوری آب مخصوصاً در مناطقی که با این مشکل مواجه هستند. دارد. در واقع این فیلتر گران ترین فیلتر در بین تمامی فیلتر ها می باشد که تاثیر بسزایی در هزینه کلی دستگاه تصفیه آب دارد. زمان تعویض این فیلتر بین 12 تا 18 ماه می باشد و بستگی به میزان سختی و TDS آب خوهد داشت.

بعد از مرحله چهارم یک منبع دیافراگمی از جنس پلی اتیلن وجود دارد که در مصارف مختلف مانند خانگی، صنعتی و نیمه صنعتی آب را تا حدودی ذخیره می کند. تا در صورت قطع آب و برق یتواند برای یک روز جوابگوی تقاضای مصرف کنندگان خود باشد و هم چنین فشار مناسبی را ایجاد می کند.

5. مرحله پنجم و یا فیلتر پنجم: کربن خطی یا POST CARBON

در این مرحله آب از منبع آب وارد این فیلتر می شود. امکان دارد که اگر آب بیش از حد در منبع بوده باشد. بو و طعم بگیرد. در نتیجه بعد از آن این فیلتر ها را قرار می دهیم تا آن را دوباره تصفیه کند. این فیلتر کپسولی شکل و متشکل از دانه های کربن می باشد. که برای حذف بو و طعم پس از منبع ذخیره آب، کاربرد دارد. این فیلتر ها معمولا بین 1 تا 1.5 سال عمر می کنند.

6. مرحله ششم یا فیلتر ششم: حفظ مواد معدنی MINERAL

به این مرحله به اصطلاح آب شیرین کن نیز می گویند. این فیلتر دارای سنگ های معدنی می باشد. و به دو رنگ زرد و گاها سفید وجود دارد. این فیلتر جهت حفظ املاح مورد نیاز بدن مانند کلسیم، پتاسیم، متزیم و … به کار برده می شود.

7. مرحله هفتم یا فیلتر هفتم: قلیایی (آلکالاین) یا فیلتر قلیایی ساز

فیلتر قلیایی ساز یا قلیایی کننده آب، آب را یونیزه می کند و آب با PH بالای 7 به شما تحویل می دهد. این فیلتر به شدت در کاهش بیماری هایی مانند قند، چربی، مشکلات گوارشی، بی حالی و درد، موثر است.

8. مرحله هشتم یا فیلتر هشتم: اشعه فرابنفش تصفیه آب (UV)

همانطور که از اسم این فیلتر پیداست، برای کشتن میکروب ها و باکتری ها و ویروس ها از نوعی اشعه فرابنفش استفاده می کند. 99.99 درصد از ویروس ها در آب در این فرآیند به سادگی از بین برده می شوند. اشعه منتشر شده در این فیلتر از یک لامپ جیوه ای استفاده می شود. و هیچ گونه خطری برای سلامتی به همراه ندارد. این فیلتر بدون شک کاربرد فوق العاده ای در از بین بردن ویروس ها و باکتری ها دارد.

تصفیه آب صنعتی و نیمه صنعتی

فیلتر های موجود در تصفیه آب نیمه صنعتی و صنعتی بسیار مشابه به تصفیه آب خانگی است. با این تفاوت که اندازه فیلتر ها آن بزرگتر و برای حجم آب بیشتری استفاده می شود. همچنین این تصفیه کننده ها در 3 مرحله اول همانند فیلتر های خانگی می باشند. اما به همراه دو پمپ و به همراه چهار فیلتر ممبران و یک پست کربن می باشند. حجم آب تصفیه شده به مراتب بیشتر از تصفیه آب خانگی است. به عنوان مثال در خانگی ها 16 لیتر در روز در نیمه صنعتی به 1200 تا 1400 لیتر در روز و یا بیشتر و در صنعتی ها از 5000 لیتر آب را تصفیه می کند.

بعضی از کاربرد های تصفیه آب نیمه صنعتی
  • ورودی ساختمان ها
  • کارخانه ها
  • اماکن دولتی
  • بانک ها
  • مساجد

زمان تعویض فیلتر ها: زمان تعویض فیلتر های تصفیه آب صنعتی، بین 6 تا 8 ماه می باشد و فیلتر ممبران و پست کربن به ترتیب 2 و 1 سال می باشد. در این تصفیه آب ها، سایز منبع های آب از 20 لیتر شروع می شود.

گروه فنی و پشتیبانی آی ناین چه خدماتی ارائه می دهد:
  • گارانتی 1 ساله محصول که مشکلاتی اعم از خرابی در پمپ، شیر برقی، فشار کم و زیاد آب و … به جز تعویض فیلتر ها.
  • کارشناسان ما زمان تعویض فیلتر ها را به شما یادآوری خواهند کرد.
  • یک فیلتر مرحله اول اضافی به عنوان هدیه ای از گروه آی ناین به شما تقدیم می شود.
  • در مقاله حل مشکلات دستگاه تصفیه آب خانگی راهکار هایی ساده و اولیه جهت رفع برخی مشکلات دستگاه تصفیه آب ارائه شده است.

متشکریم که همراه گروه آی ناین هستید،

خوشحال و ممنون میشویم نظر خود را راجع به تصفیه آب ، در قسمت نظرات برایمان ارسال کنید.

1 دیدگاه در “تصفیه آب

  1. امیرحسین گفت:

    وقتی که سازمان آب گفته آب شهری تصفیه شده است دیگه چه نیازی به دستگاه تصفیه آب هست؟

    آب آشامیدنی به علت حجم بسیار بالای مصرفی حتی بعد از گذر از تصفیه خانه ها، هنوز از کیفیت بسیار مطلوبی برخوردار نمی باشد. حتی با این وجود که آب شهر ها، آب تصفیه شده می باشد، باز هم با گذشتن تنها یک ماه پس از استفاده از تصفیه آب ها، به چشم خود شاهد آلوده بودن آن خواهید شد. تصور کنید از 70 لیتر آب شهری تصفیه شده، 25 لیتر آن پساب محسوب می شود. یعنی 25 لیتر آن دارای گل و لای می باشد. در واقع تصفیه آب ها 45 لیتر باقی مانده آب را دوباره تصفیه می کنند. حال تصور کنید که این 25 لیتر که نقش پساب را دارد، وارد سیستم گوارشی ما می شود و چه عوارضی خواهد داشت. اگر هنوز هم نسبت به استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی تردید دارید، پیشنهاد میکنیم مقاله کاربردها و مزایای استفاده از فیلتر تصفیه آب را مطالعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *