یکی از مواردی که همواره در هر آپارتمان از موضوعات مشاجره است، هزینه آب و یا گاز اشتراکی است. هزینه این دو مورد توسط کنتور آب آپارتمانی یا کنتور گاز اختصاصی برای هر واحد قابل محاسبه است. در این مقاله به شما آموزش می دهیم چطور هزینه مصرف آب هر واحد را توسط کنتور آب فرعی ( آپارتمانی ) محاسبه نمایید. لازم به ذکر است این مقاله برای محاسبه هزینه مصرف آب هر واحد بوده منتهی از این روش برای محاسبه مصرف گاز واحد ها نیز می توان به شکل مشابه استفاده نمود.
در صورتی که همواره با همسایه های خود بر سر میزان مصرف آب، دعوا و مشاجره دارید، می توانید با خرید کنتور آب آپارتمانی برای هر واحد، معیار دقیقی برای مصرف هر واحد داشته باشید. لازم به ذکر است نصب کنتور آب آپارتمانی نیاز به تایید سازمان آب ندارد چراکه تنها یک معیار برای اندازه گیری مصرف خود ساکنین است و توسط مامور سازمان آب قرائت نمی شود.
به منظور محاسبه هزینه آب هر واحد در ساختمان (فرمول محاسبه قبض آب 1400)، لازم است حجم آب مصرفی توسط هر واحد و حجم کل آب مصرف شده در آن ماه را داشته باشید. هر دو مورد فوق توسط اعداد نمایش داده شده روی کنتور های آب فرعی و کنتور آب اصلی ( انشعابی ) قابل رویت است. نحوه قرائت کنتور آب
برخی از محصولات کنتور آب
1) ابتدای دوره مصرف را مشخص کنید
ابتدای دوره مصرف از زمانی محاسبه می شود که مامور اداره آب اقدام به خواندن اعداد روی کنتور آب اصلی نماید. در این زمان لازم است شما اعداد روی کنتور آب هر واحد را بردارید. دقت کنید که مامور اداره آب همواره در یک روز به خصوص و یه ساعت جهت قرائت رقم کنتور مراجعه نمی کند و این روز ها می تواند اندکی متفاوت باشد اما بهتر است با ساکنین توافق شود که به عنوان مثال مرجع اعداد روز ابتدای ماه باشد. به این شکل حتی اگر مقدار مصرف یک واحد در یک ماه کمتر یا بیشتر از مقدار واقعی محاسبه شود، این مقدار در ماه بعد جبران می شود. ( البته در صورتی که مبالغ جریمه ای مانند مصرف بیش از حد روی قبض شما اعمال شود این روش دقت کافی نخواهد داشت ) به مثال در تصاویر دقت کنید :
نکته : ابتدای هر دوره به معنی انتهای دوره قبلی است.
2) مقدار مصرف آب هر واحد در آن دوره محاسبه شود.
به این منظور کافی است رقم ابتدای دوره بعد را از رقم پیشین کم کنید و به این شکل حجم آب مصرف شده توسط هر واحد قابل محاسبه است. فرمول فرمول محاسبه قبض آب 1400 در ادامه آورده شده است.
نحوه قرائت کنتور آب
بسیاری از ما می پرسند نحوه صحیح قرائت کنتور آب به چه صورت است؟ باید در نظر داشته باشید در کنتور های آب فرعی اعداد قرمز لیتر بوده در حالی که اعداد مشکی متر مکعب است و ملاک محاسبه آب بها و قبض آب، همان متر مکعب است؛ لذا به عنوان مثال اگر شماره کنتور آب 523615 و عدد قبلی 500212 باشد، ابتدا لازم است این دو عدد را ازهم کم کنیم که حاصل 23403 خواهد بود، سپس عددی که لازم است در آب بهای کنتور آب ضرب شود، 23/403 خواهد بود.
نکته: در مثال زیر اعداد تماماً متر مکعب است، یعنی اعداد قرمز در آن لحاظ نشده است!
3) مصرف کل آب ساختمان در دوره مشخص را محاسبه کنید.
در صورتی که روی قبض مقدار حجم مصرفی نوشته شده است می توانید این مقدار را از روی قبض قرائت کنید. در غیر این صورت همانند مرحله 2 این مقدار را از حاصل تفریق دو مقدار ابتدای دوره به دست آورید.
4) درصد مصرف هریک از مشترکین را محاسبه کنید.
به این منظور لازم است مقدار محاسبه شده مصرف هر واحد ( مرحله 3 ) را بر مقدار مصرف کل تقسیم کنید.
5) هزینه مصرف آب هر واحد را محاسبه کنید.
مقدار به دست آمده در مرحله 4 را در هزینه قبض ضرب کنید. به این شکل هزینه مصرف هر واحد به دست می آید.
در مثال فرض می کنیم مبلغ قبض 100 هزار تومان باشد :
6) هزینه مصرف آب مشاء برای هر واحد را محاسبه کنید.
به این منظور پس از محاسبه تک تک واحد ها در مرحله 5 و حاصل جمع آنها باید حاصل را از هزینه قبض کم کنید. مقدار به دست آمده هزینه آب مشاء ساختمان برای مصارفی مانند آبیاری درخت ها، موتورخانه و تمامی مواردی که در کنتور فرعی محاسبه نشده است می باشد.
7) مبلغ قابل پرداخت توسط هر واحد را محاسبه کنید.
مقدار به دست آمده در مرحله 6 را بر تعداد واحد ها تقسیم کرده و حاصل را به مقدار به دست آمده در مرحله 5 بیافزایید. سپس مقدار به دست آمده را به ساکنین اعلام نمایید.
در نهایت جهت اطمینان از درستی انجام محاسبات فوق باید هزینه واحد ها را با هم جمع کنید. مجموع موارد فوق بایستی با مقدار قبض برابر باشد.
نکات مهم :
- دقت کنید اگر آب گرم شما توسط موتورخانه تامین شود، مصرف آن در بخش مشاء آورده می شود که نادرست خواهد بود ( چرا که مصرف واحد ها متفاوت است ) به این منظور لازم است کنتور آب گرم نیز تهیه شود. ( در صورت استفاده از پکیج یا آبگرمکن داخل واحد نیازی نیست )
- محاسبات فوق اندکی ضریب خطا دارند که هم به دلیل تعیین دوره های اندازه گیری بوده و هم نیاز به رند کردن هزینه ها جهت پرداخت مشترکین وجود دارد.
- در صورت خراب بودن کنتور آب حتی یکی از واحد ها، هزینه کل واحد ها تحت الشعاع قرار می گیرد.
- بهتر است قرائت رقم های کنتور آب تماماً و همواره توسط یک فرد مورد اعتماد انجام گیرد.
با سلام
آب ساختمان ١۴ واحدی بسیار بالاتر از ٣٠ واحدی است
کنتورهای فرعی هر واحد خوانده شد دیدم که جمع آنها ۶٢۵ میابشد ولی روی قبض ۴٠٣ درج شده است . آب مشاع فقط برای نظافت است و کسی فرش یا ماشین نمیشورد و یک بار در ماه برای نظافت می آیند ملاحظه شد که مصرف یکی از واحدها ٣٠٨ متر مکعب اگر اشتباه نکنم است در صورتی که مصرف کل ۴٠٣ میباشد . راهنمایی بفرمایید باتشکر
سلام بر شما . ۱- آیا تاریخ قرائت شما با بازه زمانی قبض مطابقت دارد . قبض آب یک بازه زمانی حدود ۲ الی ۳ هفته بعد تحویل می گردد. در این صورت مقدار مصرف مشخص شده در قبض باید با مقدار مصرف شده از تاریخ قرائت تا روز قرائت تک تک کنتورها جمع گردد .
باسلام ،ممنون خیلی خوب بود، اگر نرم افزاری هم در این خصوص تهیه می شد خیلی عالی بود .باتشکر
با سلام
ممنون بابت درج دیدگاهتان
احتمالا به زودی جهت رفاه حال مشتریان یک نرم افزار جهت این امر در سایت قرار داده شود
با سلام.
من ساکن آپارتمان ۱۶ واحده هستم . که الان به طور مثال قبض مشترک از تاریخ ۴۰۰/۰۲/۲۸ الی تاریخ ۴۰۰/۰۴/۱۰ میزان مصرف ۱۵.۶ درج شده و کل هزینه مصرف ۳۲۳ هزار تومان
هیئت مدیره از اول تا آخر هر برج شماره کنتور هارو ثبت میکنه .
ولی میزان مصرف هیئت مدیره در این ماه تا ۳/۳۰ ۲۸.۹ جمع خورده ولی قبض کل مصرف تا دهم تیرماه ۱۵.۶
مبلغ ارائه شده توسط هیئت مدیره ۸۰ هزارتومان اختلاف دارد.
ممنون میشم از میانگین مصرف ی اطلاعی بهمون بدید . تا سالم بودن کنتورها هم مشخص بشه.
سلام بر شما ، احتمالا تاریخ قرائت هیئت مدیره با تاریخ قرائت مامور اداره آب مغایرت داشته است .
با سلام و تشکر برای محاسبه با کنتر فرعی لطفا بفرمایید هر اشتراک در ماه چند متر مکعب مجاز به مصرف هست و نرخ نامه آب در سال ۱۴۰۰ چقدر هست خیلی ممنونم
با سلام. در صورتی که کنتور فرعی برای هر واحد توسط اداره آب منطقه تایید شده باشد، میزان مجاز براساس منطقه و نوع کاربری متفاوت می باشد که درقبض هر منطقه قابل مشاهده است.
اگر الگوی مصرف آب واحد های مشترک (آپارتمان) مشخص شود. ساکنین در مصرف آب صرفه جوی میکنند
با سلام . الگوی مصرف مشخص و بر روی قبوض آب مشخص گردیده ، برای صرفه جویی در آب نیاز به فرهنگ سازی و ایجاد اعتماد بین مصرف کنندگان و عرضه کنندگان می باشد.
با سلام ضمن عرض خسته نباشید و سپاس از شما
در مورد قبض اب مشترکان پر مصرف و بد مصرف که با تساعد محاسبه میشود نحوه محاسبه چگونه است
بر فرض مثال مصرف یک ساختمان ۶ واحدی ۲۸۱ متر مکعب بوده مثلا واحد اول۲۵ متر مکعب واحد ۲
۱۰متر مکعب واحد ۳ ۵۰ متر واحد چهار ۴۶ و واحد پنج۸۰ و واحدشش ۸۰ متر مکعب مصرف کرده باشند
نحوه محاسبه واحد کم مصرف و واحد های پر مصرف چگونه است که در حق کسی اجحاف نشود
باتشکر
با سلام. برای محاسبه دقیق بهتر است با هماهنگی اداره آب و فاضلاب، از کنتورهای انشعابی برای هریک از واحدها استفاده بفرمایید.
متاسفانه محاسبه مورد درخواستی، نیازمند فرمول های پیچیده ریاضی است که امکان قرار گیری آن در این صفحه وجود ندارد.
باسلام ما در آپارتمان چهارطبقه هستیم و یک کنتور اب دارد و در قبض ذکر شده واحدی ،در تیرالی شهریور۱۳۹۹ مصرف کل ساختمان در قبض بوده ۶۷۰۰۰لیتر ولی مصرف امسال تیر الی شهریور ۱۴۰۰در قبض بوده ۱۲۷۰۰۰لیتر در صورتی که کمتر در خونه بودیم و مصرف همسایگان اصلا زیاد هم نشده ایا مشکل از کنتور هست چگونه اعتراض کنیم ممنون
سلام بر شما. در صورت وجود نشتی در ابتدای اتصال کنتور این امکان وجود دارد. در صورت بررسی و عدم مشاهده نشتی به اداره آب منطقه مراجعه و شکایتتان را اعلام بفرمایید. اداره آب، برای صحت سلامت کنتور، نسبت به اعزام کارشناس اقدام می نماید.
سلام در صورتی که آب بها تصاعدی باشد این فرمول درست نیست
با سلام.
بله کاملاً صحیح می فرمایید.
سلام
در یک ساختمان ۳واحدی که یک واحد ۲سال تخلیه بوده و بعد از اجاره نمودار مصرف آب از ماهی ۴متر مکعب در هر دوره در ۲سال گذشته در دوره جدید و ۴ماه و نیم به ۸متر مکعب تغییر کرده و دقیقا ۲برابر مصرف آب بوده،این واحد جدید چگونه محاسبه میشود،که طبق نمودار موجود بیشتر از ۲سال و نیم گذشته مصرف ۲واحد دیگر ۴و۳ متر مکعب در تمام فصول بوده و اولین سابقه مصرف آب مشا به میزان ۸متر مکعب و دو برابر بوده و از ۴۰هزار لیتر هر دوره به ۱۲۷هزار لیتر افزایش پیدا کرده
با تشکر
سلام برشما. ابتدا بهتر است نشتی را در خط و یا ابتدای کنتور بررسی و در صورت عدم مشاهده نشتی به اداره آب منطقه مراجعه نموده و شکایت خود را مطرح نمایید.
بنام خدا
با سلام
تعرفه هرمترمکعب درتهران چند تومان است و از چند مترمکعب دارای پلاکانی می شود . و یک واحد که جریمه نشود یک ماه چند متر مکعب باید مصرف کند .
مجتمع ما ۱۵ واحدی است و سی ام به سی ام ساکنین محترم مجتمع شماره کنتورها را ارائه می دهند که مصرف واحدها از ۸ متر مکعب شروع می الی ۵۰مترمکعب
باتشکر و سپاس
۲۸ شهریور ۱۴۰۰
سلام برشما. با توجه به تغییر در ضرایب افزایش تعرفه ها و همچنین متفاوت بودن شرایط برای آب منطقه ای های مختلف، بهتر است از طریق اداره آب پیگیری لازم را انجام دهید.
سلام و ارادت…اپارتمان ۴۰ واحدی هستیم که ۲۰ واحدش کنتور فرعی نصب شده و ۲۰ واحد دیگه کنتور نصب نکردن…حالا قبض اب اومده و ارقام واحدهایی که کنتور داشتن رو نوشتم حالا موندم که باید چطور محاسبه و حساب کنم واحدهای کنتور دار رو که چقدر باید پرداخت کنن و بعد واحدهای بدون کنتور رو که باید چقدر بدن.ممنون میشم اگر راهنمائیم کنی🙏
با سلام ، این مسئله به ارتباط ساکنین و اطمینان متقابل آنها بستگی دارد . با توجه به اینکه ۵۰ درصد مصرف کنندگان کنتور فرعی ندارند می توانید میانگین مصرف دارندگان کنتور را فرض محاسبه قرار دهید . معمولا در این مواقع مصرف کل به تعداد ساکنین ساختمان تقسیم و در تعداد هر خانواده ضرب می گردد.
سلام..من انشعاب آب واحد مون جداست مجتمع چهار واحدی هست …دونفر بیشتر نیستیم و حتی ۹ ماه هم خونه خالی بوده ولی باز برا دوره دوساله که ۹ ماه هم خونه خالی بوده از این دوسال و درواقع یک سال و سه ماه تو خونه بودیم در کل …قبض برق یک میلیون و دویست تومن اومده و حتی ز مانی ک خونه نبودیم هر دوره ۹۰ هزار تومن می اومد و شرکت آب هم کاری نکرد برای من🙁
سلام بر شما. ابتدا بهتر است نشتی آب را در ساختمان بررسی کنید. در صورت عدم وجود نشتی، به اداره آب منطقه مراجعه نموده و شکایت خود را مطرح کنید. در صورت نیاز، اداره آب نسبت به اعزام کارشناس متخصص اقدام می نماید.
هر یه عددی که روی کنتر میندازه متر بر مکعب حساب میشه!؟مال ما صفره الان شده ۲۸
تقریبا چقد میشه!؟
با سلام. در کنتورهای گاز شهری عدد روی کنتور بر حسب مترمکعب می باشد که این عدد با دقت سه رقم بعد از اعشار اندازه گیری می شود. این سه رقم که معمولا با رنگ قرمز رنگ قابل تشخیص هستند در واقع رقم های بعد از ممیز هستند و مقدار کمتر از یک متر مکعب را نشان می دهند. مثلا اگر این سه رقم قرمز رنگ در کنتور شما ۰۲۸ باشد مصرف شما ۲۸ هزارم مترمکعب بوده است.
در مورد کنتورهای آب نیز بسته به نوع کنتور این مقدار ممکن است بر حسب لیتر و یا مترمکعب اندازه گیری شود.
روش محاسبه مطرح شده برای آپارتمانهایی که تقریبا نزدیک به هم مصرف میکنند مناسب است ولی اگر یکی از مشترکین چند برابر دیگران مصرف کند با توجه به نرخ پلکانی نمی توانید همان میزان بیشتر برای او محاسبه کنید بلکه باید پلکانی از او بیشتر بگیرید
در واقع محاسبه آب بها تصاعد هندسی هست و نمی توانید مانند تصاعد عددی با آن برخورد کنید
به زبان دیگر کسی که ۱۰ برابر دیگران آب مصرف میکند نباید ۱۰ برابر پول بدهد باید خیلی بیشتر از اینها پول بدهد مثلا شاید ۱۰۰ برابر
با سلام
کاملاً صحیح می فرمایید. ممنون از تذکرتان
با سلام به کلیه خدوم کشور عزیزمان
۱_ مالکیت هنگام خالی کردن باید شیر قبل از کنتور بسته تاشود تا خدایی ناکرده لوله ها فرسوده
باعث هر رفت آب نشود.
۲- کلیه تانکرهای آب بر روی پشت بام حداقل یکبار بررسی تا از شناور آن مطمئن شوند اگر از شناور نخی استفاده شود بهتر است.
۳- لباسهای کثیف را جمع وروز جمعه اقدام به شستشو به وسیله ماشین لباشویی گردد.
۴- هنگام ظرف شستن خروجی لگن را بسته و ظروف را درآن قرار داده وچربی آن زدوه و به وسیله یک ابر میتوانید کف وچربی را ار اب گلن گرفته تا چربی وارد شبکه وگیر کردن شبکه فاضلاب نگردد و فقط با یک آبکشی ظروف را تمیز کرد.
۴-به نظر من باید کلیه کارواشهای آب های که جهت خودرهااستفاده میشود به یک چاه هدایت شود تا به چرخه طبیعت برگردد.
سلام آیا نرم افزار برای محاسبه آب بها کنتور فرعی ساختمان ها در آب و فاضلاب جهت استفاده مدیران ساختمان وجود دارد
با سلام ، درصورت استفاده از کنتورهای هوشمند التراسونیک ، امکان ارسال اطلاعات برای نرم افزار محاسبه گر وجود خواهد داشت.
سلام هزینه اب ما همیشه ده هزار و پنج هزار تومن میاد یک واحد هست ولی این دوره اومده چهارصد هزار تومن چرا به یکباره مصرف اینچنین بالا رفته؟؟؟؟ممنون میشم جواب بدین
با سلام . در صورت بروز چنین اختلافی می بایست با آب منطقه ای محل تماس بگیرید . به احتمال زیاد لوله ها دچار نشتی شده اند. برای آزمایش این موضوع می توانید تمام شیرها و خروجی های دیگر نظیر شناور کولر را بسته و کنتور را ملاحظه بفرمایید در صورتیکه کنتور گردش داشته باشد نشتی در ساختمان اتفاق افتاده
سلام. وقتتون بخیر. ما در آپارتمان قدیمی سه طبقه هستیم که یک طبقه خالی است و شاید سالی ۳ ماه مالک آن بیاید. کنتور آب و گاز مشترک است. متاسفانه واحد دیگر مصرف آب بالایی دارد و انتظار دارد هزینه ی قبض نصف شود و زیر بار مصرف خیلی بیشتر خودشان نمیرود. آسانترین راهی که بشود میزان مصرف را جداگانه فهمید و به همان اندازه پرداخت، که کمترین میزان هزینه را داشته باشد، میفرمایید؟ ممنون
با سلام ، شما می توانید با نصب یک کنتور فرعی در ورودی آپارتمان خوتان این مشکل را حل کنید . در زمان قرائت کنتور توسط مامور اداره آب شما هم کنتور واحد خود را ثبت نموده و زمان صدور قبض میزان مصرف خود را از مصرف کل کم کنید بدین شکل مقدار مصرف همسایه شما نیز بدست می آید.
با سلام و احترام
کارکرد دوره مصرف روی قبض نوشته شده ۴۰۳ ولی با توجه به ثبت رقم کنتور توسط خودمان قبل از آمدن مامور آب و بعد از دوره بعد کلا ۶۴ بوده…
نمیدانم نحوه قرائت ما مشکل دارد یا نحوه محسابه مصرف دوره را نمی دانیم..ممنون میشوم راهنمایی فرمایید.
سوال دوم:
اختلاف رقم مصرف داریم بین کنتور اصلی و جمع کنتورهای فرعی با اختلاف قابل تامل( رقم کنتور اصلی محاسبه شده این دوره ۶۴ (شصت و چهار و )بود.
در حالی که جمع کنتورهای فرعای ۱۵ واحد ۳۹ شده بود…… اختلاف ۲۵ است و بعید میدانم با یک بار نظافت ساختمان و آبیاری باغچه ها این همه مصرف مشاء داشته باشیم…ممنون میشوم راهکاری به ذهنتان میرسد راهنمایی فرمایید
با سلام . در پاسخ به سوال اول شما چنانچه اختلافی بین اندازه گیری شما با مامور اداره آب میباشد می توانید با مراجعه به اداره آب منطقه درخواست بررسی نمایید. اما حداقل مصرف خانگی که به عنوان الگو معرفی شده حدود ۱۸ متر مکعب بر ساعت می باشد که با توجه به تعداد واحد های شما در صورتیکه همگی صرفه جویی کرده باشند می بایست ۲۷۰ متر مکعب استفاده شده باشد و عدد ۶۴ خیلی دور از عدد واقعی است .بنابراین ممکن است شما در قرائت دچار اشتباهی شده باشید.
در خصوص سوال دوم عرض می گردد که در صورتی که کنتور واحد ها در شرایط یکسان نباشند ممکن است دچار اختلاف شود.شرایط مانند سایز لوله ها استفاده از اتصالات قبل و بعد از کنتور از شرایطی هستند که برای اندازه گیری باید یکسان باشند.
با سلام خدمت شما ما یه آپارتمان ۷واحده هستیم کنتور هر واحد هم جدا هست البته هنوز تفکیک نشده من باید چه طور حساب کنم سهم هر واحد را مبلغ قبض شش میلیون بوده شماره هر کنتور هم جدا دارم لطفا راهنمایی کنید ممنون
با سلام . نکته ای که ابتدا می بایست به آن دقت بفرمایید این است که زمان برداشت اطلاعات شما از روی کنتورهای فرعی با زمان برداشت اطلاعات مامور اداره آب از کنتور اصلی یکی باشد. سپس حجم کل استفاده شده را در قبض ببینید مثلا ۶۰ متر مکعب . مبلغ را بر این عدد تقسیم کنید تا هزینه هر متر مکعب آب بدست بیاید . سپس عدد استفاده شده هر یک از ساکنین را در هزینه هر متر مکعب ضرب کنید عدد بدست آمده سهم پرداختی آن واحد است