اکچویتور پنوماتیک
اکچویتور پنوماتیک یا عملگر بادی از پرکاربردترین تجهیزات در حوزه های مختلف صنعتی از جمله صنعت پتروشیمی و خطوط گاز، صنایع غذایی، کارخانجات و صنایع لبنی، صنایع دارویی و بیمارستان ، صنایع ساختمان و… به شمار می رود.مواردی مانند قیمت اکچویتور پنوماتیک که در مقایسه با سایر عملگرها مناسب تر، در دسترس بودن انرژی مورد نیاز ( هوای فشرده )، مقاومت بالا و عمر طولانی، ساختار ساده و هزینه تعمیر و نگهداری پایین و در نهایت سرعت عمل بالای این تجهیز از مزایای ویژه ی انواع اکچویتور یا عملگر بادی و از علت های اصلی کاربرد بالای آنها در صنعت است.
آنچه در ادامه این مقاله خواهیم خواند :
برخی از محصولات
بال ولو سه تیکه 1/4 1 اینچ خنبره مدل 07 2025
اکچویتور پنوماتیک چیست ؟
اکچویتور پنوماتیک که با نامهای عملگر پنوماتیک نیز در بازار شناخته می شود، از قطعاتی است که نقش کاربردی و مهمی در اتوماسیون صنعتی برعهده دارد. در ترجمه لغت به لغت این کلمه ناآشنا می توان اصطلاح عملگر بادی را بکار برد و در تعریف کامل آن باید گفت اکچویتور پنوماتیک یا عملگر بادی تجهیزی است که با استفاده از نیروی باد میتواند در جهت خواسته شده و یا به صورت دورانی نیروی مکانیکی ایجاد کند.
این وسیله از پرکاربردترین عملگرها به شمار می رود که نقش مهمی در توسعه فرایند اتوماسیون صنعتی در حوزه های مختلفی نظیر صنعت پتروشیمی و خطوط گاز، صنایع غذا، صنایع داروئی، صنایع ساختمان، بیمارستان، موتورخانه و تاسیسات، سیستم های تهویه هوا، گلخانه و … دارد. اما اکچویتور پنوماتیک یا عملگر بادی، این قطعه صنعتی مکانیکی با اهمیت اما ساده؛ چگونه کار می کند ؟
انواع اکچویتور پنوماتیک بر حسب نوع حرکت
عملگر پنوماتیکی بر اساس گشتاور و نوع حرکتی که تولید می شود به سه دسته تقسیم بندی می شوند.
- خطی
- دورانی
- دیافراگمی
اکچویتور پنوماتیک خطی
اکچویتور پنوماتیک خطی می تواند با حرکت خطی مانند یک جک عمل کرده و نیروی زیادی ایجاد کند. این نوع شیر کنترلی بادی نیروی زیادی تولید کرده و در عین حال دقت بالایی دارد و معمولا در آزمایشگاه ها نیز از آن استفاده میشود اما معمولا نسبت به عملگر چرخشی فضای بیشتری اشغال میکند و به این دلیل در کاربردهای خاصی از آن استفاده میشود. انواع شیر گیوتینی با عملگر پنوماتیکی، گلوب ولو ، شیر سوزنی و شیر کشوئی با عملگر پنوماتیک در این دسته قرار دارند.
اکچویتور پنوماتیک چرخشی
در مقابل اکچویتور پنوماتیک چرخشی یا روتاری ساختار و طراحی ساده تری دارد. این تجهیز برای ایجاد یک حرکت چرخشی یا زاویهای استفاده میشود و اجازه میدهد یک حرکت نوسانی در یک زاویه مشخص انجام شود. انواع بال ولو با عملگر پنوماتیک و همچنین شیرپروانه ای با اکچویتور پنوماتیک به واسطه ماهیت عملکرد چرخشی در زاویه 90 درجه جهت تنظیم جریان سیال در رده شیر کنترلی بادی دورانی قرار می گیرند. این تجهیز با نامهای عملگر پنوماتیک دورانی و یا اکچویتور روتاری نیز در بازار شناخته می شوند.
اکچویتور پنوماتیک دیافراگمی
در اکچویتور پنوماتیک دیافراگمی هوای فشرده به غشای انعطاف پذیر که دیافراگم نامیده می شود اعمال می شود. برخی از این اکچویتورها یک طرفه هستندکه در یک طرف دیافراگم، یک فنر قرار داده شده است تا وقتی فشار هوای ورودی به محفظه کاهش می یابد، این فنر بتواند دیافراگم را به جای اول خود برگرداند. اکچویتور دیافراگمی معمولا برای انواع شیرهای خطی به کار می روند و گلوب ولو پنوماتیک تنها نوع شیر کنترلی بادی با عملکرد دیافراگمی است.
عملکرد اکچویتور پنوماتیک
انواع عملگر پنوماتیک از تجهیزات مهم ابزار دقیق هستند و وظیفه آنها تبدیل سیگنال کنترلی به سیگنال فیزیکی مورد نیاز است. در اکچویتور پنوماتیک این منبع تغذیه هوای فشرده و در بعضی موارد گاز طبیعی است. این تجهیز انرژی هوای فشرده را با تبدیل به انرژی مکانیکی، به حرکت دورانی و یا خطی تبدیل می کند.
بطور کل می توان گفت عملگر یا اکچویتور تجهیزی مکانیکی است که از منبع تغذیه برای راه اندازی سیستم استفاده می کند. در تعریفی ساده می توان گفت نقش اکچویتور پنوماتیک در تجهیز انواع شیر کنترلی بادی این است که در بازه زمانی مشخص و یا در زمان های اضطراری با کمک هوای فشرده ای که کمپرسور موجود در سیستم تامین شده است، مسیر جریان سیال را به منظور کاهش فشارو کنترل آن به صورت نیمه باز یا نیمه بسته یا کاملا باز و کاملا بسته در آورد. اکچویتور پنوماتیک در زمان مقرر فشار هوا را به چرخ دنده و از چرخ دنده به میله یا شفت شیر انتقال می دهد و به حرکت هریک از بخشها می انجامد. به این ترتیب با نصب عملگربادی بر روی شیرهایی که به صورت دستی عمل می کنند و با تامین منبع تولید هوای فشرده می توان عملکرد این شیرها را توسط انرژی باد کنترل کرد.
از انواع شیر کنترلی بادی می توان به شیر پروانه ای با عملگر پنوماتیک، شیر توپی با عملگر پنوماتیک، شیرگیوتینی با عملگر پنوماتیک، انواع شیر تدریجی پنوماتیک نظیر شیر پنوماتیک تدریجی بخار، انواع شیر برقی موتوری تدریجی و… اشاره کرد که براساس نوع حرکت می توان آنها را در دسته بندی های مختلف قرار داد. عملگر پنوماتیکی برمبنای گشتاوری که تولید می شود طبقه بندی شده و متناسب با نوع کنترل ولو، سیال و فشار معین بکار می روند. اکچویتور بادی یا عملگر پنوماتیکی در محیط های خطرناک، غیرقابل دسترس و مخصوصا بر روی انواع شیرآلات صنعتی با سایز های بزرگ کاربرد ویژه ای دارند و از اجزای اصلی فرایند اتوماسیون کارخانجات فرایندی به شمار می روند.
مزایای اکچویتور پنوماتیک
انواع عملگر پنوماتیک با توجه به قیمت پایینی که در مقایسه با سایر عملگرهای دیگر دارند از پرکاربرد ترین اکچویتور ها در زمینه شیرهای صنعتی به شمار می آیند. از دیگر دلایل پرمصرف بودن این تجهیز این است که منبع انرژی اکچویتورپنوماتیک هوای فشرده است که غالبا در محیط های صنعتی و کارخانجات در دسترس بوده و تامین آن ارزان است. همچنین این عملگرها علاوه بر دوام و عمربالای خود از طراحی و ساختاری ساده برخوردارند که هزینه های تعمیر و نگهداری این تجهیز را تعدیل نموده و آنها را به ابزاری محبوب تر تبدیل می کند. توصیه می شود به جهت جلوگیری از آسیب دیدگی عملگرهای بادی از واحد مراقبت پنوماتیک نیز استفاده شود تا هوای مورد استفاده آن ها عاری از مواد خارجی و خشک باشد.
راهنمای خرید اکچویتور پنوماتیک
در بخش قبل گفته شد که انواع عملگرپنوماتیکی بر حسب نوع حرکت تقسیم بندی می شوند. بنابراین نوع گشتاور و حرکت شیر کنترلی بادی در انتخاب نوع اکچویتور پنوماتیکی نقش بسیار مهمی ایفا می کند. از دیگر نکات مهم در انتخاب عملگر سایز ولو و همچنین نوع و فشار سیال درون خط می باشد . در مجموع عملگر بادی بر حسب نوع شیر کنترلی قابلیت استفاده برای کنترل انواع سیال آب ، گاز، بخار و روغن و انواع سیال شیمیائی ، فاضلاب و حتی قیر و سیال خمیر برای انواع شیر از سایز ½ اینچ الی 12 اینچ را دارا هستند. در صورت نصب شیر برقی نامور این عملگرها برقی میشوند و در صورت نصب پوزیشنر نیز بر روی آنها با استفاده از سیگنال انالوگ میتوان شیر را به صورت درصدی کنترل کرد. سوال مهمی که ممکن است کاربران به هنگام خرید اکچویتور پنوماتیک با آن مواجه شوند این است که چه نوع شیری برای چه اکت پنوماتیکی مناسب است؟
با توجه به اینکه فشار سیال در شیرهای توپی بسیار بیشتر از شیرهای پروانه ایست و همچنین حرکت شفت در شیر های توپی نسبت به شیرهای پروانه ای به قدرت بیشتری نیاز دارد لذا می بایست اکچویتور هایی با توان بالاتر برای بال ولو انتخاب کرد. به عنوان مثال اکچویتور 52 پنوماتیک برای شیر پروانه ای 2 اینچ مناسب بوده در حالی که اگر بخواهیم برای شیر توپی 2 اینچ اکچویتور پنوماتیکی انتخاب کنیم سایز مناسب برای آن اکت 125 می باشد.
قیمت اکچویتور پنوماتیک
انواع شیر توپی پنوماتیک به منظور تنظیم و کنترل جریان سیال در گروه صنعتی ناین، وارد کننده اکچویتور پنوماتیک و تجهیزات مربوطه به فروش می رسد. قیمت عملگر بادی برمبنای نوع، سایز، جنس، نوع اتصال و دیگر فاکتورها متفاوت است که در بخش زیر قابل مشاهده بوده و با ورود به صفحه هر محصول مشخصات آن ها را مطالعه فرمایید.
لیست قیمت اکچویتور پنوماتیک (عملگر بادی)
گروه صنعتی ناین ، با برخورداری از کادر مهندسی متخصص و کارشناسان مجرب در جایگاه نمایندگی اکچویتور پنوماتیک از برندهای معتبر ایرانی و خارجی در ایران جهت پاسخگویی به سوالات احتمالی و ارائه مشاوره فنی رایگان خرید اکچویتور پنوماتیک آمادگی شنیدن صدای شما را دارد.
لینک های مرتبط:
نویسنده این مقاله: مریم بختیاری